Sommerferie i Østrig–14. dag. Sidste dag i Virgental

Den sidste dag inden hjemturen skal ikke bruges til særligt krævende gøremål. De sidste indkøb af nogle flasker Grüner Veltliner og hvad vi ellers vil tage med hjem købes. En tur til Matrei in Osttirol er på programmet. Og lidt tanker om hvorfor det lige er her vi holder ferie. Der skal naturligvis pakkes og det der kan være i bilen om natten anbringes på rette plads.

Niedermauern (16)

Det sædvanlige balkonbillede ser fint ud denne dag. Skyerne ligger i dalen. Solen  skinner.

Niedermauern (17)

Et par huse i Welzelach og Berger Alm øverst tager sig fine ud.

Niedermauern (22)

I Matrei parkeres lige ved indkørslen til byen – her med et blik mod Virgental.

Matrei in Osttirol (2)

Og her med et mod byen. Der er et stenhus i byen.

Niedermauern (15)

Og flere træhuse.

P1140784

Den lokale alpeforening har en ret permanent udstilling, Wege ins Freie, som vi genser.

P1140786

Klarahütte var den første hytte vi besøgte i 1995, vi har været der en del gange siden, men de seneste år har snefaner forhindret at vi er nået dertil. Hytten er udformet så den kan klare laviner, men dog ikke altid. For nogle år siden blev den så medtaget, at det har taget flere år at genopbygge den. Jeg kunne nu godt tænke mig at komme dertil bare en gang mere.

P1140794

Lidt længere fremme finder vi nationalparkhuset. Der plejer være en udstilling, men det var nu ikke tilfældet i år.

P1140800

Vi går over træbroen og tilbage til bilen.

P1140802

Ved et af supermarkederne har man dette kig ind i Virgental. Der ligger tre supermarkeder ved siden af hinanden og planen er vist nok, at yderligere to skal opføres. Det må vise sig.

P1140810

Efter frokost kører vi til dalens modsatte ende for at gå en lille tur.

P1140814

Her finder vi denne charmerende phyteuma hemisphaerica, hvis mulige danske navn jeg ikke har fundet.

P1140822

Flot er den.

P1140825

Gøgeurter er der mange af.

P1140829

Vi har kurs mod Stoanalm.

P1140831

For at nyde udsigten.

P1140833

Og få kaffe og kage.

P1140837

Så går det hjemad igen.

WP_20160701_005

Her ses Habererhof fra bænken som ses på næste billede. Vores balkon er den under taget.

P1140839

Bænken anes under det kompakte træ – og det var så denne uge i Virgental.

Hvorfor er vi vendt tilbage igen og igen?

Det kan være fordi der ingen danskere er. Eller kun uhyre få. I år så vi ingen danske biler i ugens løb. Det er det nu ikke. Det ville faktisk være meget fint om danske turister ville opsøge netop denne dal lidt mere. Det er svært at fortryde hvis man er til natur og vandring.

Det fine ved at være her er en befrielse fra alverdens bøvl. Det er ganske fortrinligt at holde TV-pause og bare være her hvor det hele synes lidt mere stilfærdigt og besindigt. Det med bare at være kommer meget tydeligt til udtryk når man går, især op og ned. Det er sådan set kun muligt bare at være i det der kaldes her-og-nu, når man går. Man tager et skridt og det næste, på et tidspunkt holdes pause, udsigten nydes og det ene ben sætte foran det andet igen og igen. Meget enkelt. Meget befriende. Umuligt at blive stresset af. Måske nok træt, men det gør ikke noget. Enklere kan det ikke blive. Mere totalt kan det heller ikke blive.

Det er der ingen grund til ikke at udsætte sig for.

/Jørgen

 

Tags: , ,
Forrige post

Sommerferien i Østrig 2016 – 15. dag. Hjemrejse 1. dag

Næste post

Sommerferie i Østrig–13. dag. Mitteldorf og Niedermauern

Comments

  • Jan
  • 18. november 2016
  Svar

  Kan fuldstændig følge dig med her hvor alting går langsommere….eller slet ikke 🙂

  Vi har 2 gange holdt 1 uges ferie oppe ved Nordkap i en lille flække ved navn Kamøysvær. Vi har haft den samme hytte 2 gange. Udsigt ud gennem fjorden til Ishavet. Vand, fugle og fjeld. Sol eller snarere dagslys døgnet rundt . Alting går langsommere deroppe. Jeg har brugt timer på at sidde og nyde den udsigt og bare lade hjernen køre i tomgang.

  Det samme på Skagen, hvor vi har haft samme sommerhus Ca. 8-10 gange. Der er en bænk, hvor jeg bare kan sidde i timevis og bare lave ingenting og kigge ud over en strandhede. Befriende og opløftende of mentalt afslappende.

  Men aktivferier er nu heller ikke så ringe 🙂

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Jeg kan fint følge din beskrivelse af af sidde og nyde udsigten hvor den end er. Det er godt for sjælen.

 1. Svar

  Jeg har fuldt din gode blog i flere år og særligt været begejstret for dine beskrivelser fra Virgental. Jeg har åbenbart talt så varmt om stedet og de skønne vandreture du har beskrevet, at min familie lod sig overbevise om, at det måtte være stedet for vores ferie i år. Så derfor tilbragte vi en uge i juli i år på “jeres” sted i Østrig. Vi havde en helt igennem skøn uge sammen med vores piger på 19 og 22 år. Masser af skønne Vandreture i utrolig smuk natur og et dejligt sted at bo. Hvis du skriver din mail adresse til vores mail, vil jeg gerne fortælle mere om turen. Jeg har også nogle spørgsmål, som du måske kan besvare.
  Jeg er ganske sikker på, at turen skal gentages, og d vi siger mange tak for fin anbefaling af Virgental ? Mvh Jytte Hansen

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Det er sandelig festligt og fornøjeligt at høre at mine skriverier har givet inspiration til en god uge i Virgental med lyst til gentagelse. Særligt godt synes jeg også om at pigerne var tilfredse. Måske går de en god tur i dalen om 50 år og taler om 2016.
   Jeg har sendt min mailadresse og skal gerne besvare spørgsmål ifald jeg kan. Jeg glæder mig til at høre om jeres oplevelser.

 2. Svar

  Tak for en herlig tur.
  Smukt, smukt.

  Jeg ville nu nok være lidt nervøs for at få en rygskævhed af at gå så meget rundt uden et jagtgevær over den ene skulder 🙂

  Hvad lever de af i området?
  EUs bjergbondedirektiv giver en del, men næppe nok.
  Kan turismen trække resten, pendler man til nærmeste industriområde eller har man forstået at decentralisere administrationen så flere af skattekronerne og følgebeskæftigelserne bliver i nærområdet?

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Mange tak.
   Man skal passe på sin ryg, skal man.
   Det er et godt spørgsmål du stiller. Jeg undersøger det lidt bedre og skriver siden et indlæg herom, hvis jeg finder en slags svar.

  • Ellen
  • 19. november 2016
  Svar

  Det er vidunderligt med fred i sjælen, som I begge tydeligvis får ved at tage til Virgental.
  Vi har haft fået det ved at tage op i en svensk skov. Det får vi stadig, men behovet for at tage derop er mindre, fordi vi nu får sjælefred bare ved at bo hvor vi bor, men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke længere har både lyst og behov for at se andre himmelstrøg.
  Jeg filosoferede også lidt over, hvor forskellige behov vi har … jeg kan sagtens undvære verdens nyheder, men ikke adgang til internettet, hvor John har det lige omvendt. Det ville stresse os begge, hvis vi skulle undvære det i mere end ganske få dage.
  Måske skal jeg bare blive lidt ældre … 🙂

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Det er det – og det må man sige.Jeg kender det også fra andre ture – som du jo fint bemærker. Jeg bemærker dine behov. Jeg tror man kan sondre mellem dette at være på ferie og dette at anstrenge sig for at gå op ad et bjerg. Det er især i sidste tilfælde man så udpræget kan mærke ens væren i det man gør. Og alt andets udelukkelse. Og pludselig er man der og kan se det hele lidt fra oven.

  • Lene
  • 19. november 2016
  Svar

  Og jeg ville nyde en uge med tid til vandring. Næste år håber jeg på gensyn med Østrig og kun to steder at overnatte, det vil give tid til vandreture og enkelte motorcykelture. Tak for dine beretninger og billeder, som skubbede endnu mere til længslen efter ro, vandring og bjergtoppeudsyn.

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Velbekomme – jeg håber I finder tid til en godtur til Østrig.

  • Eric
  • 19. november 2016
  Svar

  Dejlig ferie. Det er fint at suge tempoet ud og bare slappe af mentalt.

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Det var det – og det er fint med nedgearing.

 3. Svar

  Dér var endnu en lade hvor man kunne køre ind på over-etagen! Godt lavet.

  Jeg nyder billederne! Det er klart at der er noget at lave for et supermarked når det er så smukt og velbesøgt et sted. Men når der bygges 2 ekstra, så går det nok som her i Helsinge, det ene må lukke. Jeg tænker som Farmer på, om de lever turister – og om det er nok – eller om de har nebengeschäft i det nærmeste industriområde.

  Jeg kan godt se pointen i et skridt ad gangen – finde vej, bruge kroppen, komme ud for at se, hvor stien ender. Jeg har som sikkert de fleste mange nederlag i bagagen, og de blegner, når man går en tur i solskin i Harzen med sin søn – eller en anden person, som man kan snakke med – og spiser i de små kroer og møder “nye” mennesker.

   • Jørgen
   • 20. november 2016
   Svar

   Ja, det er meget smart med de lader.
   Det ene af de nye supermarkeder er Hofer (Aldi), og begrundelsen for at sige ja til det er at det er vigtigt at den omsætning der genereres bliver i nærområdet og ikke lægges i Lienz. Vi har faktisk hver gang vi har været i Lienz været i Hofer, og lå der en i Matrei ville vi vælge den. Som en skrev, sendes penge herved til Tyskland.
   Jeg har fundet en side med statistik – skriver siden om det.
   Ja, det er godt at udsætte sig for et skridt ad gangen. Og for at gå tur i Harzen med sin søn. Det kan vi ikke få nok af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *