Forleden dag da jeg var i fugletårnet i Ramsødalen, henledte en større bunke fugleklatter på gulvet mig på et par svalereder under loftet. Der må have været unger i rederne, idet det hurtigt viste sig at svalerne søgte at flyve ind, hvilket de også gjorde da de havde konstateret mine ufjentlige hensigter.
Jeg prøvede at tage et billede af dem i fart ved landingen, men det gik – som hos Pia – alt for hurtigt til at det lykkedes.
Smager svalereder godt?
Du kan jo prøve, men det gør de sikkert ikke – i alt fald ikke dem på dit foto.
Jeg har lige googlet og fundet ud af, at det kun er rederne fra tre arter af nogle fugle, som hedder salanganer, der spises. Det skal helst være hvide reder, fordi de næsten udelukkende består af hærdet spyt og altså ikke indeholder dele, der ikke kan spises.
Jeg ved nu ikke rigtig, om jeg ville have lyst til at prøve, selv om nogen ville ofre et par stykker af de i øvrigt meget kostbare, hvide reder på mig …
Tak for undersøgelsen – jeg tror nu heller ikke jeg ville have særlig lyst til hverken at smage eller betale.
De kinesiske “svalereder”, som engang var en delikatesse for kendere, er ikke lavet på denne måde, af denne slags svaler, Jørgen 🙂 (Men det vidste du nok godt!)
De delikatesser, som har udviklet sig hist og her i Kina, er opstået når der var fødevaremangel, så har man kastet øjnene på alt, hvad der kunne spises! 🙂
Jeg havde nu nok en anelse. Det er en god ide at afsøge mulighederne for spiseligt når der er mangel på mad.
Der er en del svalereder på cementfabrikken, og det er en fornøjelse at iagttage de små, vævre flyvere. Svalereder i det kinesiske køkken skal så grueligt meget igennem, før de kan bruges som et kostbart og smagløst middel til at jævne suppen.
Så hellere hajfinner, dem er der mere bid i 🙂
Om aftenen flyver der mange svaler her – og det er fornøjeligt at iagttage deres akrobatik. Lad os få noget med bid i!
https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_bird%27s_nest
[…] Most nests are built during the breeding season by the male swiftlet over a period of 35 days. They take the shape of a shallow cup stuck to the cave wall. The nests are composed of interwoven strands of salivary laminae cement. Both nests have high levels of calcium, iron, potassium, and magnesium.[…]
Takker.
Vil du til at spise svalereder.. 🙂 mon ikke Brugsen er leveringsdygtige i noget lidt mere mundret.
Nej det vil jeg da ikke, men det viste sig at være et godt spørgsmål. Brugsen er sikkert leveringsdygtig i mundrette hapser af noget.
Ja kinesiske svalereder kan spises, men man skal have den store tegnebog frem.
Fint billede hvor man lige kan øjne et par fjer.
Den store tegnebog lader vi blive hjemme – det var sjovt at høre tempoet svalerne kom ind i reden i.
I Kina spiser de jo de særeste ting – jeg vil hellere bare nyde synet af dine billeder.
Jeg nøjes også med det sidste.
Normalt er jeg ikke bange for at prøve noget nyt, men jeg tror jeg sætter grænsen ved at spise svalereder – uanset om de er ‘autoriserede’ eller ej. Så hellere nyde synet!
Der må være grænser for det kulinariske, men ikke for det visuelle. Sådan da.
Det er utroligt så hurtige de svaler er. Der fløj ellers utallige ud og ind ved siden af hinanden i klinten hele tiden.
Heller ingen svalereder til mig tak, hverken på huset eller i munden 🙂
Ja, svalene er fantastiske flyvere. Og man skal vist være rt heldig hvis man når at tage et billede i fart.
Jeg kan høre svalerne, når jeg kommer lidt ud på markstien, men det er som om de er ved at tage afsted allerede. Har du set dokumentaren om svalernes træk?
Jeg har ikke set dokumentaren, men jeg nyder at se svalerne akrobatik i luften her, især om aftenen. Undertiden kommer de susende ned i lav højde med vældig lyd på.