Tannbach–en landsbys skæbne

Forklaringen på, hvorfor jeg faldt over Mödlareuth, som omtaltes i forrige indlæg, følger her.

Det sker at jeg ser tysk TV. Mellem jul og nytår bemærkedes gentagne gange, at der i begyndelsen af 2015 ville blive vist en film over 3 aftener med titlen Tannbach – Schicksal eines Dorfes. Det, der lød interessant var, at man ved hjælp af denne landsbys skæbne, nemlig vandløbet Tannbach, kunne illustrere delingen af Tyskland efter krigen og effekten af den kolde krig.

I virkelighedens verden blev Tyskland, Berlin og Mödlareuth delt. Og i filmen landsbyen.

I filmens første del, der tidsmæssigt fandt sted, da landsbyen blev indtaget af amerikanske tropper og krigen dermed sluttede, får man et indtryk af nøglepersonerne og nogle af de roller de har haft under krigen. Mod slutningen af 1. del overtager sovjetiske tropper kontrollen i landsbyen.

I anden del af filmen følger man konsekvenserne af Potsdam-konferencen, der medførte at landbyen blev delt i en sovjetisk og en amerikansk del. Midt gennem den. Der finder også ekspropiationer sted og tvangsforflytninger af beboere, der havde haft “forkerte” synspunkter under krigen. 

I tredje del, som foregår i 1952, finder den endegyldige deling af landsbyen sted. Med hegn og forskellige zoner, der holder folk væk fra hinanden.

Efterfølgende ved man jo hvorledes det videre gik. En mur blev i virkeligheden bygget og den stod til 1989.

Det var såmænd disse tre film, der førte til at jeg lagde mærke til Mödlareuth.

Skulle du have lyst til at læse lidt mere, er der her et link til en omtale af Tannbach – Schicksal eines Dorfes.

Har du lyst til at se filmene, kan man ved søgning af Tannbach på ZDF.de få adgang til filmens 3 dele og en dokumentationsudsendelse. I alle tilfælde er de til rådighed i såkaldt skrivende stund. Da jeg så filmene var de tekstede på dansk, men er det ikke på ZDF.

Tags: ,
Forrige post

I forbifarten 8 – uvidne

Næste post

Mödlareuth

Comments

  • Eric
  • 30. januar 2015
  Svar

  Uden at vide meget om det kan jeg forestille mig, at der var flere af den slags “byskæbner” i kølvandet, hvor borgerne var uden indflydelse.

   • Jørgen
   • 30. januar 2015
   Svar

   Det tror jeg roligt man kan sige.

 1. Svar

  Der er jo sådan set ikke noget at sige til at de allierede splittede Tyskerne ad, og når man trækker grænser går det jo sådan. Når jeg læser om/ser dokumentarer om WWII og dens følger, tænker jeg på hvordan det har været at Europæerne blev bombet og myrdet af tyskere; London blev bombet – godt nok var det Britiske Imperium ikke for tøsedrenge, men detteher var alligevel noget helt andet, det var terrorbombning. London – og alle de andre områder i EU incl. Danmark, blev overfaldet af tyskerne. Så kan man vel ikke forvente, at disse andre lande skal have ondt af at nogle tyske byer bliver delt og kom til at lide under kommunismen. Tyskerne er skyld i at 6 millioner russere blev dræbt og i utallige ødelæggelser.

  Man forsøgte derfor at splitte de tysktalende områder og afmilitarisere, samtidig med at man ønskede en økonomisk genrejsning (der var så hurtig i Tyskland at nogle partier kunne finde på at sige at tyskerne økonomisk set vandt krigen.)

   • Jørgen
   • 3. februar 2015
   Svar

   Jeg kan uden besvær forstå, at der ikke var plads til særlig hensyntagen efter krigens voldsomme begivenheder.
   Når jeg har læst og set om krigen, har jeg ofte hæftet mig ved enkeltpersoners oplevelser under forløbet, og jeg tror jo det er det man søger at skildre i en film som den nævnte.
   Jeg antager det er væsentlige temaer for den tyske befolkning og at det vil være det i lang tid endnu. Det forekommer mig at jeg hørte der var 8 millioner seere til filmene, så de må formodes at have ramt et betydeligt behov for forståelse og tydeliggørelse.
   I øvrigt var der en scene i en af filmene, hvor amerikanerne forsøgte at få russerne til at trække grænsen uden om landsbyen. Det ville russerne gerne, men amerikanerne ville ikke punge ud med det beløb russerne ville have.

 2. Svar

  Det er en spændende historie! Og Donalds kommentar ikke mindre. Jeg har læst Ken Folletts gribende trilogi om det 20. århundrede, hvor jeg blev meget klogere på (blandt andet) 2. verdenskrig.

   • Jørgen
   • 3. februar 2015
   Svar

   Det er det – og jeg tror også det er vigtigt at vi her i landet forholder os til krigens rædsler.

 3. Svar

  Jaja … det er sommetider de mest pudsige tilfældigheder, der afgør, hvad man ser, hører og/eller oplever.

   • Jørgen
   • 3. februar 2015
   Svar

   Ja, tilfældigheder er ikke at kimse af.

 4. Svar

  Den/de film lyder rigtig spændende, og jeg vil overveje at se dem. Der er så mange skæbner på hver sin side af muren. Jeg har været i Berlin og se de sidste rester af muren – et frygteligt mindesmærke, der dog også er et vidnesbyrd om, hvad et enigt folk kan udføre.

   • Jørgen
   • 3. februar 2015
   Svar

   Jeg tror du har i betydningen af at tænke i skæbner. Og i overordnede kraftudfoldelser.

 5. Pingback: Besøg i Mödlareuth | Kort og godt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *