Temaaften om tarme på DR2

I aften (8. april 2017) er der 3 udsendelser om vort tarmsystem på DR2. Den første er kl. 20.
Det kan tænkes at være en god ide at blive klogere på emnet.

Har du i øvrigt hørt om Clostridium difficile? Hvis ikke kan det anbefales at google navnet på denne genstridige og antibiotikaresistente bakterie. Især hvis du hører til i aldersgruppen 60+, kan det være relevant at skærpe opmærksomheden herpå.

Alene den omstændighed, at man i Region Hovedstaden rutinemæssigt altid undersøger om man finder bakterien i afføringsprøver hos folk på 60 år og derover, og i Region Sjælland gør det samme når man er fyldt 65, skulle være grund nok til at interessere sig herfor.

Det kunne betyde, at man, når man har nået den alder, overvejer hvor længe man vil vente med at gå til læge i tilfælde af diarre. Måske er der ikke grund til at vente den uge man ser anbefalet. Måske ville det i øvrigt være ganske rimeligt at ændre anbefalingen på forskellige hjemmesider, når denne ubehagelige bakterie har været kendt i Danmark de sidste 10-11 år.

Tags: ,
Forrige post

Lyspunkt

Næste post

Kommunikation om bananer

Comments

  • Eric
  • 8. april 2017
  Svar

  Difficile i et navn varsler ilde!

   • Jørgen
   • 8. april 2017
   Svar

   Det gør det afgjort.

 1. Svar

  Jeg fik desværre kun set det sidste af DR2 aftenen, med bl.a. affyring på dåse (som vi nok er mange, der har fundet plat) og en maskine, der producerer fæces ud fra hvad man putter i en glasskål foroven. Til sidst blev den “fodret” med gourmet mad.

  Jeg ved ikke om det er stedet at skrive om det, men jeg har været opmærksom på bakterie-floraen i tarmen siden jeg blev syg på rejser i mit tidligere liv. Hvis man tager nogle piller, som slår tarmfloraen ned, skulle man tro at man kan redde meget. Jeg kunne huske pillernes navn (troede jeg) klorokinfosfat, men når jeg søger på det nu, står at det er forebyggende mod malaria.)(Og at det ikke sælges mere, det er trukket tilbage.)

  Jeg har prøvet noget andet (af flere grunde) – dels piller med mælkesyre bakterier, dels at spise meget yoghurt og – som et forsøg 2-3 gange – tage en halv pakke gær og røre op i mælk og vand og lidt sukker (så det smager nogenlunde) og drikke det i en fart. Min mave/tarm reagerer positivt på det, måske fordi nogle af gærbakterierne slipper igennem mavesækken, måske fordi de når at producere noget, som de andre bakterier ikke kan lide.

  Jeg håber ikke det var for lang en kommentar 🙂

   • Jørgen
   • 9. april 2017
   Svar

   Ingen kommentar er for lang.
   Under visningen af maskinen fik jeg nok, slukkede og gik i seng.
   Bakteriefloraen er uhyre vigtig. Jeg forstod vi har 1000 arter bakterier i tarmen, og at det er meget vigtigt at gode bakterier er i overvægt.
   Når du skriver om yoghurt, har jeg på det seneste forstået at A38 er bedre, idet mælkesyrebakterierne heri har lettere ved at klare sig igennem mavesækkens saltsyre end bakterierne i yoghurt har. Det er egentlig meget spændende hvad der dog foregår i tarmen, men det er mildt sagt ikke godt hvis hele tarmfloraen slås i stykker. Det forlyder fra finsk side at det tager op mod et år at genopbygge hvad der måtte være sat til.

   1. Svar

    OK – tak for svaret! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *