Tid og alder og den slags

Med mellemrum er et annoncetillæg, Seniorliv (eller rettere Det Gode Seniorliv), medsendt Berlingske. Det læser jeg naturligvis lidt i, idet der måske kan være informationer af en vis nytte. I et par numre hæftede jeg mig ved “Lægens ord”, som selvfølgelig handler om et godt og aktivt liv som senior. Artiklerne har længe ligget på skrivebordet, idet jeg synes et par informationer kunne være viderebringelsesværdige. Det ene blad blev udgivet 24. september 2014, på det andet har jeg ikke noteret udgivelsesdatoen. I det ene artikel udtaler Stig Andersen sig, i den anden Henning Kirk.

Det er vist ingen overraskelse, at man bliver lidt langsommere med alderen, men det overraskede mig noget at læse, at den fysiske kapacitet man som ung bruger på at klare de basale opgaver som at lave mad, gøre rent, tage tøj på og af osv., udgør 20-25% af en fysiske kapacitet. Som 80-årig bruger man 80% af sin fysiske kapacitet på de basale opgaver. Det tager længere tid, meget længere, og det er ikke så godt, hvis man havner i en sygdomssituation, der svækker kapaciteten med 25%, idet man så vil have svært ved at komme til at fungere som før svækkelsen igen. Det går bedre hvis dette sker, når man er ung.

Det handler med andre ord om at være fysisk aktiv så længe som muligt, så et mere pludseligt funktionstab bedre kan klares.

Det andet, jeg hæftede mig ved, er behovet for tilskud af kalk og d-vitamin. Der er ikke behov for alveredens kosttilskud, men i alle tilfælde for kalk. Det er vigtigt at sørge for at knoglerne er stærke, så man undgår at brække underarmen, når man er i 60erne, at ryggen falder sammen, når man er i 70erne og at brække hoften, når man er i 80erne. Som åbenbart er de livsperioder hvor dette særligt sker. Begge læger mente det med kalken, men kun den ene nævnte, at der også skulle være tilskud af d-vitamin.

Bare til orientering.

Tags: ,
Forrige post

Fradicio ubriaco

Næste post

Blommetræet fældet og rygningsplader udskiftet

Comments

 1. Svar

  Tak for orienteringen 🙂

  Der er ikke noget at sige til, at ældre mennesker bliver trætte, når de skal bruge 80 pct. af den fysiske kapacitet på basale ting. Lad os holde os i god form så længe som muligt.

   • Jørgen
   • 19. oktober 2015
   Svar

   Der er al mulig god grund til at holde os i god form længst umuligt.

  • Inge
  • 19. oktober 2015
  Svar

  Tak for info, det understreger virkelig vigtigheden af at holde sig fysisk aktiv så længe som overhovedet muligt.

  Hmmmm måske skulle jeg til at overveje at indtage kalktab. det skader vel ikke.

   • Jørgen
   • 19. oktober 2015
   Svar

   Velbekomme. To runder golf er bedre ned en.
   Jeg tog i alle tilfælde netop den information til mig.

 2. Svar

  Jeg synes, det med de 80 procent lyder voldsomt! Mon ikke det gælder folk, som har nogle handicaps eller et gennemsnit af folk med og uden handicaps …

   • Jørgen
   • 19. oktober 2015
   Svar

   Jeg synes også det lyder voldsomt og jeg kan sagtens forstå hvad du mener, men jeg tror nu også det er med at holde et rimeligt aktivitetsniveau, som måske modvirker forringelsen. Den særlige pointe 6lægen havde var den med at man som ung langt letter kommer over en funktionsnedsættelse end man gør som gammel – og især er det jo ikke rart at tænke på, at den sådan nedsættelse faktisk kan bevirke pludselig bliver plejehjemskandidat eller afhængig af andre, men at det måske ville gå anderledes, hvis man ellers har kunnet opretholde et rimeligt funktionsniveau.

  • Eric
  • 19. oktober 2015
  Svar

  Ingen tvivl om at det er vigtigt med den fysiske aktivitet, så muskelmasse og motorik holdes bare nogenlunde ved lige.

  Hvorfor det pludselig skulle være påkrævet med kosttilskud, fordi man passerer en given alder, stiller jeg mig mere skeptisk overfor, hvis man da i øvrigt spiser og varieret.

  Gennem årene har snart det ene, snart det andet, været hhv. sundt og usundt, og det har givet mig en vis skepsis over for “eksperternes” mange råd. På et tidspunkt var man jo nørmest kolesteroldødsens, hvis man nød et blødkogt æg. Uden empirisk belæg hylder jeg derfor tesen om, at det er sundt, hvis det smager godt (men jeg er heller ikke til kager eller slik). 😉

   • Jørgen
   • 22. oktober 2015
   Svar

   Enig i det første afsnit.
   Enig i det næste, men jeg tror jeg tænkte der måtte være en nogenlunde god grund til at de to læger, tilsyneladende uafhængigt af hinanden, gjorde opmærksom på betydningen af kalk, som svar på spørgsmålet om, hvad de særligt ville lægge vægt på selv, når en noget højere alder blev nået.
   Jeg plejer ikke falde for de nymodens påstande om det ene og andets sunde eller skadelige virkning, men går også ind for variation og et vist mådehold i fødeindtagelsen.

  • Pia
  • 20. oktober 2015
  Svar

  At fysisk aktive lettere rejser sig efter er sygdomsforløb, er de fleste af os nok også klar over, men 80% lyder voldsomt. Det må være, hvis man på en eller anden måde er blevet svækket?
  Jeg har lige læst at en læge undskyldte, at de nu i mange år har fortalt os, hvor vigtigt der er at spise fedtfattigt og undgå sygdom. Nu har man fundet ud af, at der er allerbedst at spise som vores bedsteforældre eller oldeforældre gjorde, da de nye spisevaner giver betændelse i kroppen, og derved skaber sygdommene.
  Godt jeg ikke lever efter det eksperterne hele tiden finder ud af er det rigtigt lige nu.

   • Jørgen
   • 22. oktober 2015
   Svar

   Ja, de 80% lyder af meget men jeg synes nu nok jeg aner at hverdagens gøremål kræver en del mere tiden end tidligere og jeg gætter på dette tidsforbrug øges og øges.
   Jeg tror også på at god og varieret kost er bedre end ensidig læggen vægt på seneste nyhed.

 3. Svar

  80 %! Så tror da pokker, at man hurtigere bliver træt og at tingene tager lidt længere tid. Det er temmelig skræmmende.
  Jeg går bestemt heller ikke ind for at følge alle de selvmodsigende kostråd, der dukker op med jævne mellemrum, men kalktilskud er en god ide, fordi knoglerne rent faktisk afkalker. Mit kalktilskud er dog i form af godt en halv liter mælk.

   • Jørgen
   • 24. oktober 2015
   Svar

   Vi må åbenbart forvente at det kun bliver være endnu.
   Mælk er sikkert en god ide.

 4. Svar

  Av det gør ondt at læse. Jeg vidste jo godt at det går den vej, men alligevel:

  At basalt arbejde udgør 20-25% af en fysiske kapacitet når man er ung – og at man som 80-årig bruger man 80% af sin fysiske kapacitet på de basale opgaver.

  Jeg har nogle gode dage og har oplevet med mellemrum at når der er interessante, presserende opgaver, så kan jeg godt yde mere. Men i denne uge undrede jeg mig så over at jeg efter nogle “arbejdsomme” dage endte med at sove længe og være træt i 2 dage! 🙂 Det er åbenbart forventeligt, så jeg klager ikke 🙂

   • Jørgen
   • 1. november 2015
   Svar

   Jeg tror du lige nøjagtig har fat i pointen, nemlig at vi nok kan, men det har konsekvenser fordi vi faktisk bruger flere ressourcer end vi egentlig har. Heldigvis kan vi så tage den lidt med ro et par dage og komme os igen. Om det lige er 80% ved jeg ikke, men egenerfaringen lader mig ikke i tvivl om, at der er registrerbare forandringer. Det må vi så indrette os efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *