Har du en forestilling om, hvorledes tilværelsen formede sig for folk i Danmark omkring midten af 1800-tallet? Hvis ikke, og hvis det har din interesse, bør dette fange din opmærksomhed.
Bodil Brændstrup har udgivet den sidste e-bog i en trilogi, der har udgangspunkt i hendes tipoldefars dagbøger. Tipoldefaren var Lærer Franzen i Gjeraa. De to første bøger var “Frederik, Frederik!” og “Kære Tipoldefar!”.
Den sidste i rækken hedder “Himlen over Børglum”.
Hvorfor er de værd at læse? Måske for at perspektivere vores tilværelse – overflodstilværelse – lidt. Måske for at få en fornemmelse af vore rødder og de vilkår vore ikke så fjerne slægtninge levede under for ikke så mange år siden. Vilkårene var i den grad anderledes, man havde begrænsede ressourcer og begrænsede muligheder, men man kunne f.eks. godt rejse. Ikke fra den ene ende af verden til den anden, men fra den ene side af Nordjylland til den anden – så man kunne opleve Vesterhavet.
Det der også gør bøgerne læseværdige, er deres udgangspunkt i faktiske dagbogsoptegnelser. Man får at vide hvad man tænker på, hvordan man forholder sig, hvilke afgrøder der skal plantes osv. Man får at vide hvilke trængsler sygdomme kunne afstedkomme. Man kommer tæt på de gode personer, der levede deres liv dengang.
Har du lyst til at læse mere og evt. købe bøgerne, er her et link til Bodil Brændstrups hjemmeside BB-kultur.