Tim Maltin og Titanic

Tim Maltin er Titanic-ekspert. Det er 100 år siden Titanic sank. Dette måtte naturligvis kombineres.

Det har National Geographic gjort. Udsendelsen hedder “Titanic: Sagen lukket”. Det er blevet til en spændende dokumentar, om hvilken man skriver følgende på hjemmesiden:

“Tim Maltin afslører ikke-tidligere set dokumentation og oversete oplysninger om, hvad hovedårsagen var til at Titanic sank – et simpelt lystrick.”

Jeg optog udsendelsen første gang den blev vist på nat geo tv. Den kan ses igen i aften kl. 21.30 og et par gange mandag d. 16. april 2012. Det kan anbefales at se udsendelsen.

Fordelen ved at se den optagede udsendelse er at man kan spole forbi de lange reklamer og promoveringer af kommende udsendelser.

Efter en lang indledning med rigeligt dramatisk-larmende baggrundsmusik, der generede mig, kom man til sagen. Det spændende var at Tim Maltin ikke havde kunnet forstå en del af de vidneudagn og forklaringer de overlevende gav, og det havde gjort ham så nysgerrig, at han satte sig for at finde svaret herpå.

Han fandt ud af, at der den nat Titanic mødte sin skæbne, var tale om en række særlige naturfænomener, som viste sig at passe godt med nogle af de forklaringer der var givet, og med at et skib i nærheden ikke opfattede Titanic som det skrib det var, men som et andet, og derfor ikke kom til undsætning.

Der var mange isbjerge i området og man passerede fra en højere temperatur i såvel luft som vand til en lavere, således som det var dokumenteret af logbøger fra andre skibe, og det viste sig, at en forklaring på, at det isbjerg Titanic mødte, ikke var 20 minutter forude, men kun få øjeblikke, da det blev set, måtte være forstyrrelser og forvrængningeri den visuelle perception, således at kursændringen ikke kunne gennemføres som forventeligt.

Tim Maltin kunne dokumentere disse naturfænomener på en række måder, og det blev meget tydeligt, når man så fotografier af, hvorledes virkeligheden forstyrredes og gav anledning til en meget anderledes oplevelse. Fænomenerne kendes også af søfarende, som han har talt med, men tilsyneladende var man ikke opmærksom herpå for 100 år siden.

Der var naturligvis mange flere dokumentationer for disse naturens særlige fænomener, som det forekommer mig, at Tim på overbevisende måde redegjorde for i dokumentaren. Det bliver spændende at se om disse vil komme med i kommende sammenfatninger af, hvad der skete den nat på Atlanten.

Det kan meget anbefales at se dokumentaren, hvis det er muligt – også på trods af at man kalder dette særlige naturfænomen er simpelt lystrick, jvf. ovenstående citat. Det forekommer mærkværdigt. Naturen laver ikke tricks, mennersker gør. Naturen laver fænomener, der medfører forstyrrelser og forvrængninger i oplevelsen af omgivelserne – og i dette tilfælde var følgerne af oplevelserne af naturfænomenerne katastrofale.

Her er i øvrigt et link til Bøger af Tim Maltinhos Amazon.

Forrige post

Lærkehæk og trillebørhjul

Næste post

Stevns Klint

Comments

    • Inge
    • 15. april 2012
    Svar

    Det lyder som meget spændende udsendelser.. Ellen roser dem også i høje toner.. man skulle næsten tro hun havde aktier i dem.. 😉

    1. Svar

      Ja, du må endelig se en af udsendelserne hvis du har mulighed for det. Vi må se om Ellen siger noget om aktierne, når hun ser dette!

  1. Svar

    Det er ikke lykkedes mig at få National Geographic til at acceptere min mail-adresse, og jeg er heller ikke sikker på, om jeg må se deres video nu 21:30, – man skulle tro det var en betalingsservice, men der er ikke en pay-knap eller noget.

    Men OK – lige nu ser jeg de 2:47 minutter præsentationsprogram.

    Tim Maltin er gift med Mommer Ellens datter (men det vidste du vel godt?)

    1. Svar

      Donald, det er da trist at du ikke kan få NG til at acceptere din mailadr. Jeg er meget vel klar over Ellens relation til Tim.

  2. Svar

    Det var en meget flot omtale, du gav Tim og NatGeo 🙂
    Jeg er helt enig i, at indledningen er alt for lang – det er først i den sidste time, det bliver interessant. Tim ville ikke selv have haft det sådan og i stedet være gået mere direkte til sagen, men produceren insisterede … og Smithsonian Institute i USA er enig med Tim (og os) og har inviteret Tim til over for at få lavet en ‘remake’ uden de overflødige oplysninger, som alle alligevel kender.
    Hvorfor tror I, jeg har aktier i dette her? Jeg har da altid interesseret mig for Titanic *englesmiley*
    Nej – selvfølgelig har jeg ikke det, men hverken John eller jeg har kunnet undgå at blive smittet med den energi, entusiasme og det ‘drive’, Tim slet ikke kan skjule, han er i besiddelse af.

    1. Svar

      Det forekommer at være en god ide med en ‘remake’ uden overflødig støj. Det er ikke godt at vide hvorfor Inge tror du har aktier i det her, Ellen, men jeg antager hun tænker som Donald skriver. Jeg kunne også vældig godt lide Tims engagement og energi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *