På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er der i perioden 7. marts til 15. juni 2014 en udstilling om 1864 – Krigen der ændrede Danmark.
Bent Blüdnikow skriver i sin anmeldese i Berlingske 9. marts 2014 meget begejstret om udstillingen og de virkemidler, der er taget i brug, og som kan give anledning til nogle anderledes oplevelser hos beskueren. Således skifter malerier, der er taget ud af rammerne, karakter og fremtræder mere som krigsreportage end som malerier, som jeg forstår anmelderen.
Når udstillingen gives maksimumkarakter må det ses som en opfordring til at tage en tur til Hillrød og få et indtryk af – 150 år senere – hvad det var for begivenheder, der ændrede Danmark.
INFO:
Det lyder som om man skal en tur til Hillerød …
I 1864 var Røde Kors på banen første gang, har jeg lige læst i en helt anden sammenhæng.
Det gør det nemlig. Det var slaget ved Solferino i juni 1859 der gav anledning til Røde Kors, så man var åbenbart nået et stykke 5 år senere.
Ja, det er da en opfordring, som er utvetydig. Jeg kan huske boghandlerne ved juletid havde både Swienty’s og andre bøger om 1864. Det er også en interessant tid og et utroligt hændelses-forløb, så betydningsfuldt for Danmark og en bagatel for Bismarck og Berlin.
Det er som om mange mennesker gerne vil bekræftes i at det er alvorligt at gå i krig og at man risikerer at dø på en måde, som står i skarp modsætning til computerspil, hvor man kan købe et nyt liv.
Det må man sige. Jeg går ud fra jeg også vil se serien til efteråret med baggrund i Buk-Swientys bøger.
Det lyder spændende – en udstilling der må ses!
Tom Buk-Swienty og dramaserien, der kommer i tv, giver også lyst til at sætte sig mere ind i den historiske krig.
Netop – og jeg går også ud fra jeg skal se den serie til efteråret.
Pingback: Hvor er udstillingen 1864 – Krigen der ændrede Danmark? | Spørgsmål og svar om alt muligt
1864 er en meget “spændende” krig at følge med i. Jeg vil gerne op og se udstillingen. Jeg glæder mig til at se den TV-serie, der kommer til efteråret. Jeg har læst, at det er den dyreste serie, der indtil nu er produceret.
Ja, der er muligheder for at vi kan blive klogere på de gamle begivenheder i år.
Hvis man besøger Centret på Dybbøl Banke og går fra P-pladsen mod hovedindgangen, så er den første mindesten man støder på netop for Røde Kors.
Jeg glæder mig også til efteråret til at se serien om 1864. Har alle Tom Buk-Swienty’s bøger om emnet (+ lidt flere også). Det var en på alle måder spændende tid i og for Danmark.
Og den der udstilling på Frederiksborg Slot, ja – den må jeg også hellere komme op at se .
Hermed er det besluttet at køre ad Dybbøl næste gang jeg kommer på de kanter. Og i det hele taget er det jo rimeligt vi får lidt travlt med 1864 i år. Jeg er pludselig begyndt at forstå hvorfor min far var interesseret i navne fra den tid – han var født i 1907 og var således knapt konfirmeret i 1920 ved genforeningen, og emnet må have flydt ikke så lidt i familien og skolen dengang.