Uge 10 2019

I den første hele forårsuge er der ikke sket så meget. Det vil sige det er der naturligvis, men ikke så meget jeg har skrevet om undervejs. Vejret har været noget blæsende og vådt og det har været ret vigtigt at orientere sig om regnbyger inden planlagte gåture er eksekverede. Alligevel er jeg blevet våd et par gange.

Det var i øvrigt også i denne uge vi skulle have leveret en ny vaskemaskine. Den skulle komme mellem 9 og 14 en dag. Det skete ikke. Årsagen var at nogle papirer var blevet mikset op. Det lyder som en anglicisme.

Jeg har tænkt lidt over diskussionen i forrige uge. Den om at man kan forstå forkerte eller utilstrækkelige formuleringer på baggrund af konteksten. Det kan man naturligvis ofte. Sådan fungerer et modersmål. Alligevel er sproglig omhu vigtigt, og måske er der en tendens til at tage for løst på det.

Således husker jeg for nogle uger siden en artikel om WHO (Verdenssundhedsorganisationen) hvoraf fremgik, at der i dens “forfatning” stod … FN er ikke en stat, og derfor burde en tvivl om ordets anvendelighed i sammenhængen være opstået.

Når jeg går ind for en vis (ingen skal være perfekte) grad af sproglig omhu, må det også betyde, at jeg husker C hvis jeg vil omtale dansk temperatur, og at ° skrevet alene er et geometrisk symbol. 15° er en vinkel på 15 grader. Hvis det er temperatur i Celsius skrives enten 15° C eller 15 °C.

Jeg værdsætter at blive korrigeret, når der er grund til det – som der var i sidste uge.

Du kender formentlig kuglechrysantemum. Planterne kan købes om efteråret og de blomstrer ganske længe. Sådan en havde vi i en krukke, og da den var tjenlig til kassation, havnede den på kompostbunken. Dog viste det sig, at den havde friske skud, hvorfor jeg plantede en lille stump og satte den i vindueskarmen vinteren over. Sandelig om ikke den snart vil blomstre, jvf. billedet. 

Uge 10 i punktform:

 • Lasse Schöne “scorede et frispark”, kunne man læse på TV. Mon ikke han scorede et frispark. Sådan så det i alle tilfælde ud. Målet var spektakulært. At score et frispark må være noget ganske andet, hvis det ellers giver sproglig mening i en sportssammenhæng.
 • Under oprydning dukkede et eksemplar af Folkeskolen fra 1994 (nr. 44, 3. november) op. På forsiden kunne man læse: “Det ulidelige pres. Lærerne føler sig udbrændte. Et oprør er nødvendigt, …” Nu 25 år senere er der vist stadig problemer. Pres kaldes dog nu stress.
 • Ørestad Gymnasium kom i offentlighedens søgelys i denne uge. Det medførte en omtale af “gymnasiets centrale, uretmæssigt snoede trappe”. Hele 4  journalister bidrog til artiklen og ingen synes at have haft problemer med at forstå uretmæssigt anvendt i den nævnte sammenhæng. Jeg forstår det ikke. Gør du?
Tags: , ,
Forrige post
Slagter
Verdens gang

Uge 11 2019

Næste post
Martsviol
Verdens gang

Uge 9 2019

Comments

 1. Svar

  Det var vel nok godt, du reddede lidt levende krysantemum og nu snart har fine blomster.
  En uretmæssigt snoet trappe? Det er da noget vås 🙂

   • Jørgen
   • 14. marts 2019
   Svar

   Ja, dejligt, blomsterne har nu åbnet sig.
   Det er noget vås med den trappe, ja.

  • Kristine
  • 14. marts 2019
  Svar

  Jeg forstår ikke “uretmæssig snoet”, men kender gymnasiet, så ud af konteksten må der skulle have stået “uregelmæssigt”, men for de allerflest giver det ingen mening overhovedet. Den sproglige pendant i mig ville have studset og rystet hovedet af sædernes forfald, mens læseren i mig ville have læst uregelmæssigt og smilet lidt af – formodet forslag fra – autokorrekturen.
  Mvh.
  PS: Mon der er valgfrihed mht. mellemrum til højre eller venstre for symbolet, når en enhedsangivelse er angivet med et symbol (og en bogstaveret og evt. forkortet måleenhed)!

   • conny
   • 14. marts 2019
   Svar

   På arbejdet blev jeg ofte i tvivl om mellemrum eller ej, så for nogle år siden (faktisk tilbage i 2004 viser det sig) skrev jeg til Sprognævnet og fik følgende svar: “Der bruges normalt mellemrum mellem tal og sigler (procenttegn, dollartegn osv.): 25 %, 60 $.
   Hvad gradtegnet angår, er der to muligheder (jf. opslagsordet “2. C” i Retskrivningsordbogen), nemlig: 20 °C el. 20° C.”

   Det sker ofte, at man ser sådan en fejlskrivning brede sig på nettet/i medierne, hvis den forekommer i det første opslag. Det må være vores hjerne, der er “doven”, så man som journalist/skribent bare tager den tekst, man bliver præsenteret for, og sender den videre.

    • Jørgen
    • 14. marts 2019
    Svar

    Det er i alle tilfælde gået op for mig, at mellemrum mellem fx tal og % er det logiske og rigtige, men det skulle jeg blive 75 år før jeg blev klar over. Jeg er også med på, at der er de to muligheder for angivelse af grader, jvf. sidste uge.
    Du har vist ganske ret i at virus på spoget er uhyre smitsomme.

   • Jørgen
   • 14. marts 2019
   Svar

   Det skulle der formentlig stået. I øvrigt må jeg huske det med autokorrektur, så jeg ikke bliver irriteret over skævhederne.
   Jo, det med grader kan skrives på de to måder, jf linket i min kommentar til sig i sidste uge.

 2. Svar

  Trappen skulle i virkeligheden have været lige; derfor er den uretmæssigt snoet 😀
  Jeg morer mig lidt over Kristines sproglige pendant, som formentlig skulle have været en pedant … ellers har jeg nok lige behov for en forklaring 😉
  Sprognævnet ‘anbefaler’ mellemrum mellem tal og tegn; fx 15 % og som her 5 °C. Huskeregel: Man skriver 15 procent og ikke 15procent. De nøjes med at ‘anbefale’, fordi det i mange fagøger skrives uden mellemrum. Jeg må bare lege fagbog, så – jeg kan nemlig bedst lide 5°C. Øv.
  Man lærer nyt hver dag – jeg havde nok ikke tænkt over, at ‘forfatning’ kun bør anvendes i forbindelse med stater, men du har da ret.

   • Kristine
   • 14. marts 2019
   Svar

   Jeg forstår godt, du morer dig og med rette, men når det ene øje er fuldstændig lukket pga. infektion og det andet kun kan levere tågesyn, så er det også svært at rette, når formuleringen ændres.
   Mvh. den blinde høne, der også finder korn, men hvad er en “fagøg”??.

   • Jørgen
   • 14. marts 2019
   Svar

   Det med trappen kunne være en forklaring!
   Jeg går ind for at der skal være plads til en fejl eller to, men også at man skal være opmærksom på autorettelser og andre underligheder fra staveprogrammer, Google m.v.

  • Kristine
  • 14. marts 2019
  Svar

  Jo pedant, men mit ene øje er midlertidigt ikke i stand til at fokusere pga. infektion, hvorved mit samsyn er næsten ikke eksisterende, så jeg skriver næsten i blinde og når jeg så retter, får jeg ikke slettet alt/rettet korrekt med mindre jeg forstørrer meget, hvilket jeg glemmer.
  Mvh.
  Blind høne, der også finder korn?. Hvad er en fagøg??

   • Jørgen
   • 15. marts 2019
   Svar

   Denne kommentar skulle godkendes. Det viste sig at være en direkte følge af det aktuelle synsbesvær.
   De bedste ønsker om snarlig bedring.

    • Kristine
    • 15. marts 2019
    Svar

    Tak for omsorg. Det ser bedre ud – tø hø!
    Mvh. og god weekend

 3. Svar

  Den er smuk, den chrysantemum! Tænk at den kom igen.

  Det er interessant hvad du har fundet om folkeskolen i 1994. Det føles egentlig ikke som noget, der er “gammelt”. Det er svært, når man er 72 at forstå, at de, der gik i skole i 1994 nu er voksne mennesker med kone eller mand og børn, med uddannelse og med mening om alting.

   • Jørgen
   • 16. marts 2019
   Svar

   Det er sjovt at gemme planter fra et år til det næste.
   Ja, det er noget sært gammelt noget det fra 1994, og det er jo ganske rigtigt at de kære børn fra dengang nu er nået til deres midtlivskriser.

 4. Svar

  En fagøg er en fagbog – beklager, at jeg ikke læste det grundigt nok igennem inden tryk på udgiv … mit tastatur er, som dets ejer, gammelt og slidt, hvilket af en eller anden grund især er gået ud over ‘b’, ‘d’ og ‘f’. 🙂
  Og god bedring til øjet, Kristine, men det kunne jeg jo trods alt ikke tolke – hvis jeg havde kunnet, var jeg vel nærmest en mirakeldoktor – og hvor er det i øvrigt bare typisk, at de fleste trykfejl forekommer, når man retter andres. Murphy igen 😉

   • Jørgen
   • 16. marts 2019
   Svar

   Du må da ønske dig et nyt tastatur til jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *