Uge 19 2019

Princippet kiksede i denne uge, der har forrige uges sidste dag med, idet vi en hel uge før vi skulle på tur, bestilte et ophold i Ribe Byferie. Vejrudsigten så tilforladelig ud, men udsigten og virkeligheden viste sig at være meget forskellige. Det var koldt og blæsende og enkelte regnbyger var også på programmet. Pyt med det. Turen kom til at rumme lidt mere kørsel end godt er.

Opholdet blev billiggjort af medlemskabet af Ældresagen (der hedder Ældre Sagen), og de godt 700 kr. der blev sparet, gratisgør naturligvis kontingentet nogle gange. Det er fint nok, men vi havde aldrig bestilt netop det bestilte ophold til fuld pris. Opholdet var med opredte senge, håndklæder og en stor pose morgenmad hver morgen. Fint – og vi kommer igen, idet vi godt kan lide lejlighederne og afstanden til den gamle bydel.

På forhånd havde vi besluttet at bese Vadehavscentret i Vester Vedsted.

Besøg endelig dette sted, skulle vejen føre jer på de kanter.

Her viste det sig, at der var tilskud til kontingentet til Ældresagen – 20 kr. pr person.

Efter at vi havde kørt turen hjemmefra til Ribe, gik vi straks på oplevelse i centret. Første rum omhandlede tidevand, og der var så megen illustration af fænomenet, at vi måtte konstatere, at en spadseretur eller anden pause ville have været godt. Bevægelserne i rummet forstyrrede kroppen, måske i kombination med kørefornemmelsen, og vi måtte ret hurtigt søge til mere rolige dele af udstillingen. Særpræget – men vi er jo ikke 18 år længere..

Da vi kom, kom også en busfuld besøgende. Det skulle vise sig at være Midtjysk Kor, der diverterede med en række sange både i et af rummene og i restauranten. Det var en fornøjelse at overvære. Efterfølgende fortalte et par sangere, at man var på tur i Ribe med en enkelt overnatning. Man havde bl.a. sunget i domkirken. Vi talte om, at vi kom fra Roskildeegnen, hvilket medførte en bemærkning om, at koret meget gerne ville synge i Roskilde Domkirke. Hvem ved om det kan lade sig gøre – jeg kan i alle tilfælde henlede opmærksomheden herpå.

Herunder følger et par indtryk fra Vadehavscentret:

Midtjysk kor synger.

I et lille bassin ses en fladfisk på bunden.

En anden har gemt sig godt.

Her illustreres fugletræk.

I centret vises en film om stormfloder gennem tiderne. Mange mennesker er omkommet når landet er blevet oversvømmet. Huse er bygger på værfter, men dette har ikke altid været tilstrækkelig beskyttelse mod naturkræfterne. Diger er bygget, senest det fremskudte havdige, idet de første diger heller ikke viste sig tilstrækkelige. Se den dramatiske film, hvis du kommer på besøg. Gør det uagtet en ret generende lydside i filmen.

Når man er i Vester Vedsted, må man naturligvis køre et smut ud til Mandø Ebbevej.

Jeg har endnu ikke set den benyttet, men hjulsporene tyder på jeg har været her på det forkerte tidspunkt.

Herunder følger et par indtryk fra Ribe:

Gadebelysning.

Hans Tausens hus.

Ribe domkirke.

Ribe Å. Bemærk højvandssøjlen. Skulle du komme forbi, kan du kigge op på årstallet 1634 og gøre dig overvejelser om hvorledes det har været med vand i den højde.

En af turene førte os til Vidåslusen. Det blæste grundigt og var koldt at gå på havdiget den dag.

Medens vi var i Ribe blev folketingsvalget udskrevet. Det bliver der rig lejlighed til at høre om de næste uger. Der bliver sikkert også rig lejlighed til at lukke for fjernsynet når det hele bliver for meget. Og det bliver det.

Så kørte vi hjem.

Her kunne jeg se at frosten havde været hård ved kartoflerne,

at snegle parrer sig i sneglefart,

og at der ikke er langt mellem Staunings Ø og Ølsemagle Revle i øjeblikket.

Tags: , , , , , , ,
Forrige post
Tulipan
Verdens gang

Uge 20 2019

Næste post
Skilla
Verdens gang

Uge 18 2019

Comments

 1. Svar

  Inspirerende tur trods vejret!
  Højvandssøjler o.l. er frygtindgydende, og hvor er der mange steder, der har været ramt af katastrofale oversvømmelser. Jeg husker særligt højvandsmærker i Prag og i Rom (Piazza Minerva ved Pantheon). Når man står og kigger op på mærkerne, er det helt uvirkeligt.
  Jeg må vist se at tage mig sammen og melde mig ind i den ældre sag, inden den eller jeg bliver for gammel …

   • Jørgen
   • 21. maj 2019
   Svar

   Ja, det er sjældent så slemt når man er kommet hjem.
   Højvandssøjler er skræmmende. Det er så tydeligt at der ikke er meget at gøre, hvis man ikke har moderne løsninger med diger og den slags.
   Sagen giver nogle muligheder, det må man sige.

 2. Svar

  Det var alle tiders tip til et besøg i Vadehavscentret og i Ribe. Lige noget for os – det var spændende at læse.
  Jeg kan til gengæld anbefale Øresundsakvariet i Helsingør, hvis I kommer på de kanter.

   • Jørgen
   • 21. maj 2019
   Svar

   Velbekomme – og tak.

 3. Svar

  Sikke mange spændende oplevelser! Især billederne fra Ribe fik mig til at stoppe op en ekstra gang!

   • Jørgen
   • 21. maj 2019
   Svar

   Ja, det er godt med en tur. Lyset i Ribe gjorde byen mere fotogen end Vadehavscentret.

 4. Svar

  Spændende læsning – jeg kan godt mærke, det er endda en del år siden, jeg boede i byen. Fx mangler jeg endnu at besøge Vadehavscenteret. Det glæder jeg mig til. Synes I, at det var en flot bygning? Der har vist været fine arkitekter på.
  Og I fik en ekstra oplevelse med sangkoret; det er jo ikke det værste, der kan ske.

   • Jørgen
   • 29. maj 2019
   Svar

   Ja, Vadehavscentret er et besøg værd. Bygningen kommer ikke til sin ret på mine billeder. Den er fint og fint placeret i landskabet.

 5. Svar

  Tak for turen til Ribe m.m.
  Ribe er en dejlig by, som vi tilbragte nogle timer i, hver gang vi skulle med englandsbåden fra Esbjerg. Den sejler jo så desværre ikke mere.
  Ældresagen har mange gode rabatter – man skal bare huske at kigge efter; det er vi endnu lidt for tilbøjelige til at glemme 🙂

   • Jørgen
   • 29. maj 2019
   Svar

   Velbekomme.
   Det er en skam at englandsbåden ikke længere kunne svare sig.
   Ja, man må huske at se efter rabatter. Eller spørge …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *