Mandag
Denne dag var dagen da de nye verdensmestre i håndbold fortjent skulle fejres i hovedstaden. På rådhuset holdt overborgmester Frank Jensen tale, og hvad var mere naturligt end at omtale præstationen. Den var ‘outstanding’, nydeligt udtalt på engelsk.
Lige netop i denne situation, hvor denne perle af en dansk præstation blev fejret, ville det have været klædeligt om overborgmesteren havde fundet på at bruge et mere danskklingende ord til at karakterisere indsatsen.
Tirsdag
Det var dejligt at gå tur i dag. Solen skinnede, blæsten var beskeden og temperaturen omkring frysepunktet.
På tysk kaldes blævrebudding Wackelpudding, et herligt ord. Jeg hørte ordet i en udsendelse om industriens tricks ved fremstilling af madvarer. Vaklebudding, vakkelvorn, vakle – det er beslægtet med at vugge.
Onsdag
I dag er det 60 år siden “M/S Hans Hedtoft” forliste. Den 30. januar 1959 forsvandt det nybyggede skib i havets dyb på dets første rejse fra Grønland til Danmark. Ni måneder senere blev en redningskrans fundet på Island.
Kristeligt Dagblad har to artikler om forliset. I den ene fortælles det at mere end 3 tons arkivalier, herunder de ældste grønlandske kirkebøger, forsvandt med skibet. De skulle til København og restaureres efter en skadelig opbevaring. Det forstås at savnet af arkivalierne er så stort, at man i Grønlands arkiv mærker følgerne hver dag.
I den anden artikel interviewes to, der var teenagere i 1959 og som var tæt på forliset. En havde været med på turen til Grønland, den anden kendte kaptajnen.
Jeg hæftede mig ved overvejelserne om hvorfor forliset kunne ske. Skibet skulle ikke kunne synke og det var udstyret med det bedste navigationsudstyr. Måske var det kaptajnens forestillinger om dette udstyrs effektivitet, der bevirkede at han sejlede hvor det var for farligt at sejle. Det overvejes i alle tilfælde.
Det får mig til at tænke på at jeg i en tidligere uge skrev om hvorledes skiløberes sikkerhedsudstyr måske var forræderisk i den forstand at det gav en falsk sikkerhed. Måske kan man sige det samme om forliset. Det er kun gæt, naturligvis, for ingen overlevede hverken skituren eller sejlturen. Måske er der foretaget eksperimenter, der kan belyse en øget risikovillighed betinget af forestillinger om sikkerhedsudstyrs effektivitet.
Torsdag
På forsiden af Tuneposten, som vi også får her, var følgende angivet på et billede af tre personer: Nu får Tune vores plejehjem.
Det må da være dejligt at have et helt plejehjem man kan forære Tune.
På næste side kunne man læse noget ganske andet: HURRA!!! Nu får Tune sit plejehjem.
Så forstår man bedre …
Fredag
I årevis har vi ventet på en Rema1000-butik her i nærheden. Nu sker der noget.
Da vi var på vej for at hente børnebørnene, kunne vi se, at man var begyndt at fjerne bevoksning. Mon ikke det betyder, at butikken åbner til sommer.
Det bliver dejligt at kunne købe ind i forbindelse med gåture.
Det er en stor glæde at have besøg af børnebørnene af og til, og der er vel ikke meget bedre end at gå en sen aftentur med ældstebarnebarnet og drøfte emner der falder sig for. Og få lov til at bruge en af hendes tegninger her på bloggen. Den følger i et par indlæg.
Lørdag
Fårekyllingemel fremstilles af tørrede, knuste fårekyllinger. Dette er noget af det der eksperimenteres med for at løse proteinbehovet, når jordens befolkning bliver 10 milliarder mennesker i 2050. Der forskes naturligvis i flere muligheder end fårekyllingerne giver.
Når man har fårekyllingemelet, bages der boller. Disse indeholder så meget protein, at det er tilstrækkeligt at fylde bollerne med salat for at få et godt måltid mad.
Vi kan vel lige så godt vænne os til de nye tider. Her var mit lille bidrag til forestillingerne om det anderledes måltid.
Der er noget Titanic over tragedien med det ikke synkbare Hans Hedtoft.
Nuttet pindgris! At scanne gamle billeder og dias kan være lidt af en prøvelse. Ofte er de støvede, eller farverne har lidt skade (typisk med dominerende rød). Af samme grund har jeg overvejet en scanner, der kan scanne negativer, men jeg er ikke kommet længere end overvejelserne.
Vi handler meget i vores lokale REMA. Udvalget er mindre end i fx Brugsen, men priserne er fornuftige, og kvaliteten er god. De sparer sikkert en del på lønudgifterne ved i stor stil at bruge ungarbejdere, men hvad – de unge skal jo også have et arbejde.
Faktisk var Titanic nævnt i artiklen med interviewene..
Jeg bruger en Canon Cano Scan 9000F Mark II. Den burde kunne klare alle slags billedscanninger, herunder negativer, positive som negative.
Jeg tror Rema har et glimrende koncept med selvstændige købmænd – og det plejer fungere fint hvor vi handler.
Jeg læste også artiklerne om Hans Hedtofts forlis – det er rystende læsning og utroligt, at kun en enkelt redningskrans er blevet fundet. Sørgeligt, at tre tons arkivalier og de ældste grønlandske kirkebøger forsvandt i dybet.
Hvor er det godt, at du scanner gamle dias ind. Her har vi gjort det samme. Det er alt for besværligt med en fremviser som i gamle dage.
Forliset havde påvirket de dengang unge mennesker ganske betydeligt, kunne man forstå, og det må have været særdeles smerteligt at være så tæt på om også de var.
Vi må passe på arkivalierne, og det gøre formentlig bedst ved at scanne de gamle dias.
Jeg tænkte også fluks på TItanic – det var vist første gang i historien man troede, at et skib var synkefrit, men tydeligvis ikke sidste, og det er lige sørgeligt hver gang.
John scannede engang samtlige negativer fra vores ferier. Et kæmpearbejde, men det var rart at få dem elektronisk foreviget.
Jeg handler ikke så tit i Rema, men samler lidt sammen, for de har visse rigtig gode varer til en rigtig god pris – kun omkring halvdelen af hvad jeg skal give for den samme vare i Meny eller COOP, så det er med at kende sine priser.
Mon Tim kender til det danske skibsforlis?
Det tager sin tid at scanne dias, heldigvis klarer min scanner 4 ad gangen.
For os bliver det meget fint at få en Rema i gåafstand, og også i betydeligt kortere køreafstand end nuværende foretrukne butikker i Viby og Havdrup.
Åh hvor er den lille pindgris kær. Min første scanner var en Canon flatbed scanner med ovenlys og med “plader”, som man kunne lægge dias’erne ind i, så man kunne scanne 12 ad gangen. Det fungerede perfekt, og kan anbefales – hvis typen da fås endnu.
Jeg tænker også på Titanic, der jo slet ikke kunne synke, og jeg tror du har ret i din betragtninger om, at hvis man fører et fartøj, der slet ikke kan synke, er man slet ikke forsigtig nok. At miste arkivalier er at miste historien. der er ikke noeget at sige til, at grønlænderne savner dem den dag i dag.
Det er den. Jeg bruger også en sådan scanner, dog med plads til kun 4 dias.
Det må være vanskeligt at forholde sig til de forsvundne arkivalier, når man dagligt mindes om at de er forsvundet i dybet.