Uge 8 2019

Uge 8 har budt på det herligste forårsvejr nogle dage, hvilket har inspireret til at køre 3 børfulde kompost ud i haven og flytte en solhat, så det bliver lidt lettere at se en fin hortensia blomstre, hvis det altså sker. Der er naturligvis ingen grund til at tage sorgerne på forskud, men knopperne er begyndt at røre på sig på en sådan måde, at det ikke vil være gunstigt for deres videre udvikling skulle en periode med hård frost indfinde sig senere i løbet af marts og april.

Uge 8 har også budt på en statsminister, der blev vældig begejstret over at være deltager i et pressemøde, hvor tilhørerne klappede muntert efter hvert indlæg. Det er han ikke vant til. Det er naturligvis heller ikke en jævnligt gentaget begivenhed at annoncere, at Tour de France har storafgang (grand départ) i Danmark, men det sker i 2021. Sammenfaldende i øvrigt med Roskilde Festival. Her bliver sikkert trængsel i begyndelsen af juli, når 2. etape skal begynde i byen.

En af dagene i uge 8 passerede min skridttæller i øvrigt 22.000.000 skridt på 1980 dage.

Ugen bød også på et besøg på kunstmuseet Arken. Vi skulle se: Patricia Piccinini – en kærlig verden. Følg linket og se hvorledes du umiddelbart reagerer på hendes væsener. Jeg skulle lige vende skråen en enkelt gang, men det viste sig at være en meget spændende udstilling, der, trods dens provokerende fortællinger, i høj grad demonstrerer vores tolerance når det anderledes udfordrer den. Det var forunderligt at se bl.a. glade, fordomsfri børn omfavne anderledesheden uden forbehold. Jeg måtte overgive mig.

Det var også i denne uge jeg så en udsendelse med Ghita Nørby, der fortalte om sit liv. Det var en fornøjelse at høre hvorledes hun på strålende vis evnede at kommunikere sit budskab med vægt – i modsætning til hurtigtsnakkende mumlere, hvis budskaber fortoner sig i kommunikativ ineffektivitet.

Sprogligt set var det en dag en overraskelse at høre ‘omegn’ anvendt i betydningen omtrent eller cirka: skiløber vinder med omegn af et minut.

Det var om muligt endnu mere overraskende at bemærke, at begge de store danske tv-kanaler omtalte Liberal Alliances Ungdom som ‘Ungdomspartiet’. Det er ikke godt at vide hvorfra man havde denne noget særegne opfattelse af et politisk partis ungdomsafdeling.

Endelig skal henvises til en artikel fra Psykologernes fagmagasin om Diabetespsykologi. Dette er et ret nyt forskningsområde, og det beskrives bl.a. hvorledes det at have diabetes er et heltidsjob, hvor man altid må tænke frem og forholde sig til sammenhængen mellem aktivitet og sygdom. Det er indtrykket, at der er meget god grund til at forske i emnet, idet det er en særdeles krævende sygdom at have. Jeg kan glæde mig over ikke at have denne lidelse.

Tags: , , , , , , , ,
Forrige post
Martsviol
Verdens gang

Uge 9 2019

Næste post
Rovfugleforskrækkelse
Verdens gang

Uge 7 2019

Comments

  1. Svar

    Hvor er det flot med de 22.000.000 skridt på 1980 dage! Og så var det meget spændende at læse om udstillingen på Arken – den må jeg bestemt ned og se.
    Udtrykket ‘med omegn af et minut’ er helt nyt for mig. Det sker jævnligt, at jeg hører eller læser nye udtryk, som får mine nakkehår til at stritte.
    Udsendelsen med Ghita Nørby har jeg desværre ikke set. Blev den vist på DR?

      • Jørgen
      • 27. februar 2019
      Svar

      Det er utroligt at bentøjet kan holde til det!
      God tur til Arken.
      Det er ikke altid sproglig fornyelse er en fornøjelse. Ungdomspartiet er også omtalt i Berlingske d.d. Besynderligt.
      Jeg tror udsendelsen var på DRK.

  2. Svar

    Jeg er glad for, at jeg ikke bor i Roskilde først i juli, men på den anden side må det være spændende at opleve en så stor begivenhed, som TdF jo er.
    Godt gået!
    “Ungdomspartiet” … tsk, tsk …
    Svampeforeningen har en ungdomsafdeling, der hedder MUG: Mykologisk UngdomsGruppe. Genialt navn!

    Jeg kan kan til nød acceptere, at man siger “i omegnen af et minut”, hvis man ikke ved, om et eller andet tager mere eller mindre end ét minut. men hvis man ved det er det ene eller det andet, er det noget vrøvleri.

      • Jørgen
      • 28. februar 2019
      Svar

      Ja, der bliver sikkert lidt hektisk på disse kanter i juli 2012.
      Tak.
      Det viser sig at ‘ungdomspartiet’ er optaget i Den Danske Ordbog, men det gør det jo ikke bedre. Partiets ungdom er bedre.
      MUG er et fint navn.
      Forstår fint det med “i omegnen af …”, men ikke “slået med omegn af …”

    • Eric
    • 27. februar 2019
    Svar

    Godt gået! Ifølge retskrivningsordbogen kan “omegn” godt bruges i overført betydning, men det klinger forkert, synes jeg. “Omtrent” var bedre og uden geografiske associationer.

      • Jørgen
      • 28. februar 2019
      Svar

      Tak. Jeg ved godt at omegn kan bruges overført, men det er vel ikke det der sker, når meningen er knap et minut, ganske som omtrent angiver en tid mindre end.

    • Pia
    • 27. februar 2019
    Svar

    Weekendens fantastiske vejr har været ren nydelse. Det er bare med at komme ud og få det fulde udbytte ud at det, når mulihgheden er der og bare håbe på at vinteren ikke kommer nu.
    Diabetes er ikke altid helt let at få kontrol over, og jeg glæder mig over at vi ikke slås med det.

      • Jørgen
      • 28. februar 2019
      Svar

      Ja, lad endelig vinteren holde sig længst muligt herfra.
      Heldigvis har vi heller ikke diabetes her, men artiklen forekom at være interessant læsning for folk der har lidelsen.

    • Kristine
    • 27. februar 2019
    Svar

    “I omegnen af” noget (kvantificerbart eller begreb) er mig bekendt og jeg bruger det selv. I min forståelse betyder “i omegnen af”, at der er en større usikkerhedsmargen end “omtrent”, men det er måske bare min opfattelse.
    F.eks.: Han er i omegnen af at kunne læse, betyder i min optik, at han nærmer sig at have fået hul på læsekoden, mens jeg opfatter, at han kan omtrent læse, som, at han har knækket læsekoden, men endnu ikke behersker den.
    Mvh.

    • Jørgen
    • 28. februar 2019
    Svar

    Jeg kender betydningen af “i omegnen af”, men jeg bruger den ikke selv. Jeg synes godt om dit eksempel, der illustrerer en forskel.
    Problemet er imidlertid at der ikke blev talt om “i omegnen af 1 minut”, men sagt “med omegn af 1 minut”, og det forekommer mig at være en uhensigtsmæssig måde at angive en tidsforskel på. Det var sikkert blot en smutter, men den sker fordi omegn bruges for flittigt i øjeblikket.

  3. Svar

    Ja – i modsætning til hurtigsnakkende mumlere! Jeg er også så ked af at jeg ikke kan forstå de unges tale.

    Det er desværre ikke kun i DK at sproget slides. Jeg har også hørt engelske mennesker, som sjusker med udtale (og også med grammatikken, som ikke alle forstår).

    Men jeg må trøste mig med at vi dog stadig har både gode danske og engelske talere, som kan høres via Youtube og som taler smukt og tydeligt.

    Og tilføjelse: Svenske P1 giver også mulighed for at høre god udtale.

      • Jørgen
      • 1. marts 2019
      Svar

      Det er vist en generel tendens at lidt for hurtig tale kombineret med udtaledovenskab giver de forstyrrelser af opfattelsen som jeg synes er en svøbe.
      Det er derfor fornøjeligt at høre folk tale i et tempo og med en intonation, der bevirker at de vil deres lyttere det godt.
      Muligvis stilles der krav nogle steder om god udtale.

  4. Svar

    Jeg kan se at min kommentar forsvandt i Akismet spam-filteret.

    Det er jo egentlig lidt underligt, alt har fungeret så godt tidligere.

    På min weblog har jeg oplevet det samme ved 2 tidligere lejligheder.

      • Jørgen
      • 1. marts 2019
      Svar

      Det var den ikke, men det gik åbenbart lansommeligt at få den fem i dagens lys.

    • Lene
    • 1. marts 2019
    Svar

    Den udstilling gad jeg godt se, jeg skulle nok også bruge tid på at komme ind i universet.

      • Jørgen
      • 1. marts 2019
      Svar

      Det forstår jeg godt – og også at du lige skulle lukke ind og bearbejde hvad du så. Det er noget af det fortrinlige ved udsillingen, der povokerer forbilledligt.

  5. Svar

    Jeg har så sjældent tænkt på diabetes, men jeg kender alligevel godt til de tanker og de problemer, der kan følges med at skulle behandle sig selv, eller børn, som skal behandles af deres forældre. Det er hårdt arbejde, ja.

      • Jørgen
      • 2. marts 2019
      Svar

      Jeg kender nogle med diabetes, men har ikke tænkt så meget over at det er en krævende tilstand at have – og det store perspektiv er selvfølgelig, at det er krævende at holde tilstrlkkelig og ordentligt styr på tilstande man uafbrudt skal forholde sig til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *