Ulla Dahlerup og Bodil Brændstrup – og fortidens stemmer

Det er ikke indlysende, hvorfor disse to forfattere kædes sammen i overskriften. Men der er en god grund.

Ulla Dahlerup har sammen med Bent Dahlerup redigeret bogen Ursula Dahlerup, Baronessens Erindringer 1840 – 1925. Den meget omfangsrige bog er udgivet af Gyldendals Bogklubber i 1989 – i det mindste den udgave jeg har.

Ulla Dahlerup skriver i forordet til bogen, at det ikke er normalt vi får budskaber fra den anden side graven, men “indimellem dukker nogle værdifulde skrifter op af fortidens forladthed, og en afdøds stemme fortæller sin livshistorie”.

Dette var netop tilfældet med Ursula Dahlerup. Hun skrev en mængde erindringer fra sit liv, ikke systematisk og daterede, men modsat – og der forestod er kæmpe arbejde for redaktørerne af bogen at bringe orden på tilfældighederne.

Der kom en spændende bog ud af det – spændende fordi man får nogle meget direkte beretninger at læse om livet dengang, om hvorledes piger med talent ikke kunne udnytte ressourcerne fordi tidernes begrænsninger var udtalte, men også om hvorledes det alligevel lykkes at gøre en forskel efterhånden.

Hvis en sådan bog har din interesse, har Bodil Brændstrups e-bøger det også.

Bogen om Dahlerup kan du naturligvis få i hånden og tage med på ferie – det kan du også Brændstrups e-bøger. Det kræver bare at du udskriver dem.

Bodil Brændstrup fik for ikke længe siden adgang til at studere sin tiporldefars dagbog. Her var også budskaber fra hinsides graven. Han var skolelærer, og hvis du er interesseret i at erfare, hvorledes livet formede sig i midten af 1800-tallet har du en interessant kilde hertil i de 3 e-bøger Bodil Brændstrup hidtil har skrevet.

Den første handler om Dagbogen og arbejdet med at læse den. Den anden er om en lille dreng, Frederik, der kun blev 15 år før sygdom medførte hans død. Den tredje er udformet som breve fra fremtiden til tipoldefaderen og de svar dagbogen mere eller mindre kan give.

Det er ikke just almindeligt at købe e-bøger i Danmark endnu – men det bliver det.

Du skulle tage og og give dig selv en lille interessant gave ved at købe e-bøgerne – se på BB-kultur. Når du har læst dem er jeg sikker på at Bodil vil værdætte dine kommentarer på bloggen.

God fornøjelse!

Forrige post

Nerie

Næste post

Edtalm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *