Undskyld, vi lever

Bodil Brændstrup har skrevet en meget fin e-bog på 36 sider. UNDSKYLD, VI LEVER! er titlen. Det var titlen på et kursus for kommende pensionister, hun gennemførte for mange år siden, og som nu er så blevet til denne inspirerende bog.

Som det ses, er forfatteren ikke just fornøjet ved udtrykket “den tredje alder”, og bogen er da også inddelt i 8 afsnit om lige så mange forskellige aldre. Udgangspunktet er at være født i årtiet før Danmarks besættelse i 1940 og stadig være i sving. Der er mange skarpe betragtninger i bogen og meget at tage ved lære af. At undskylde at leve er ingen mulighed.

Hvem bør læse bogen? Er du født i samme årti som Bodil, anbefales den naturligvis. Det gælder også, hvis du er ældre og yngre. Kommende pensionister kan afgjort have fornøjelse af den. Det må være muligt at tænke sine egne livsperioder ind i de relevante aldre.

Andre, der er nysgerrige efter, hvorledes livet har formet sig fra 1930erne, er naturligvis meget velkomne til at læse bogen.

Betænk dig derfor ikke. Bodil forærer bogen væk til 12. juni 2012, hvorefter den koster 30 kr.

Jeg spurgte Bodil om en tekst til et blogindlæg. Hun sendte følgende

Uddrag af
UNDSKYLD, VI LEVER!  Af Bodil Rønholt Brændstrup

Den tredje alder – sludder og vrøvl!

Udtrykket ”den tredje alder” har altid irriteret mig grusomt.  I min verden har livet ikke kun tre aldre.  Jeg vil tillade mig at give mig selv og min generation mindst 8 aldre med hver sine udfordringer og særpræg.

I hver fase har det for mig været mere eller mindre nødvendigt – i nogle af de senere faser næsten livsnødvendigt – at stoppe op og evaluere min situation.

En af mine sønners klassekammerater dukkede engang i 90-erne op på et af mine kurser, og da talen var om karriere-planlægning, demonstrerede han sit eget private karriere- og livsmønster.  Jeg syntes, det var ret genialt og har selv brugt det lige siden.  Han tegnede det således:

Undskyld, vi lebver

Hans tanke var, at du anskuer dit forløb som en række buer.  Når du når til et vist punkt, er der noget, du vil prioritere op, eventuelt starte noget helt nyt, og noget andet, du vil nedprioritere eller helt ophøre med.   Nogle buer kan være længere end andre, men det er dynamikken i tankegangen, der er væsentlig.

NB:  Det undrede mig ikke, da jeg en dag på TV så samme Christian stå på Sydpolen efter en lang og hård vandring over isen!  Han kendte sine mål og gennemførte dem.

Jeg havde selv et par år tidligere siddet sammen med en god ven en nytårsaften, som vi af mange gode grunde tilbragte foran pejsen i mit hus i skoven og ikke i byen blandt venner.

Vi udfordrede da hinanden til alvorligt at besvare to spørgsmål vedrørende vores professionelle liv:

1.Hvad vil jeg ikke gøre mere i det nye år?
2.Hvad vil jeg gøre i det nye år, som jeg aldrig har gjort før?

Det viste sig at være en meget frugtbar øvelse for os begge to.  Vi gennemførte faktisk, hvad vi havde besluttet.  Jeg har brugt den flere gange siden bare for mig selv.

NB:
Hvis du vil læse mere om livsfaser, så er der mulighed for at downloade hele UNDSKYLD, VI LEVER!  (36 sider)  gratis her indtil 12. juni 2012.

Herefter for 30 kr. via Forlaget BB-KULTUR.

Forrige post

A Great-grandson visits Gadstrup Rail Station

Næste post

Pinsevejr

Comments

  • Bodil Brændstrup
  • 29. maj 2012
  Svar

  Hej Jørgen!
  Tak for indlæg. Det er fint (lige 2 x og i 2. afsnit).
  kh Bodil

   • Jørgen
   • 29. maj 2012
   Svar

   Velbekomme, et og er fjernet, tak.

 1. Svar

  Du skriver jo faktisk direkte, at alle bør læse bogen 😉
  Jeg vil derfor adlyde og skynde mig at downloade den. Ikke mindst fordi du før har talt om Bodil, som lyder til at være en frisk dame med sine egne meninger.

   • Jørgen
   • 29. maj 2012
   Svar

   Det er en god idé, håber den inspirerer dig.

 2. Svar

  Den gjorde den 🙂 Der var meget at reflektere over.

   • Jørgen
   • 30. maj 2012
   Svar

   Godt at høre.

 3. Svar

  Uh, du rammer noget. Jeg ved min mor blev meget sårbar i sine sidste år, følte konstant at hun var til besvær, og nu har jeg 30 år før hende fået samme følelse, udløst af at lægen sagde “vi skal jo alle sammen formuldes” – og – “der kommer en masse aldersskader” og sagde han så ikke også: “… og dem kan man ikke altid gøre noget ved!” ???

  Men anyway, jeg skal til at læse om dette og ruste mig til en anden holdning hvor jeg ikke føler at jeg er et spildprodukt.

  1. Svar

   Donald, jeg håber du downloadede bogen. Der vil givet være gode ting i den for dig. Det lyder som en god idé at gøre op med lægens lidet venlige bemærkninger. Jeg ville straks kaste holdningen spildprodukt i havet næste gang du kommer forbi på en gåtur.

 4. Svar

  Ja, jeg downloadede bogen, nu skal jeg bare læse den 🙂 Selv om jeg veed, at jeg ikke er et spildprodukt, så er det ret tydeligt at den følelse kommer, fordi man jo prøver at kommunikere med de mennesker, man er iblandt. Sagen i en nøddeskal: Man skal lære at sige fra, protestere.

  Selv om jeg oplevede ’68 var jeg ikke en udflippet, tomhjernet hippi eller beton-kommunist m.v. – også det har jeg mange gange fået skudt i skoene.

  1. Svar

   Min datter sagde engang, da snakken gik på at sige fra, at det går meget bedre, hvis man først siger ja til sig selv!

  • Bodil Brændstrup
  • 10. juli 2012
  Svar

  Hej Jørgen!
  Nu er gratis-download-perioden godt og vel udløbet. Mon ikke linket skal “slukkes” igen.
  kh Bodil

  1. Svar

   Det synes jeg – og tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *