Vægttruslen i november og december

I såkaldt skrivende stund mandag morgen den 1. november forekommer der at være grund til at perspektivere vægttab eller vægtforøgelse.

Grunden er selvfølgelig kalorietruslen, der hænger sammen med november og december. Disse måneder er kendetegnet ved hygge i ekstraordinært omfang, og i mange tilfælde indebærer det rigeligt indtag af kalorier. Der skal bages til jul, der skal deltages i julefrokoster, der skal deltages i julekomsammener i familien osv.

Selvdisciplinen kan komme på prøve. Det kan være en god ide, at gøre sig meget bevidst hvorledes man plejer gøre i nogle af de situationer man kommer i. Er der nogle af dem, der indebærer en automatiseret skovlen småkager eller slik ind? Finder man ud af det, kan en bevidst indstilling hjælpe som modvægt mod automatikken. Mit eget eksempel er især knyttet til at spise mere end sædvanligt når jeg besøger min gamle mor på plejehjemmet. Det er som om det går af sig selv. Sådan har det velsagtens altid været, men efterhånden er fænomenet ledsaget af en umiddelbar aktivering af en bevidsthed herom så jeg holder igen. (Det kaldes personlig udvikling!).

Men perspektiveringen. Jo, den knytter sig til en meget afgørende forståelse af vægttab eller vægtforøgelse. Det er så enkelt som noget kan være, hvilket ikke er ensbetydende med at praksis er lige så let. Vi forbrænder et antal kalorier i døgnet. Indtager vi flere end vi forbrænder tager vi på. Indtager vi færre end vi forbrænder taber vi os. Det gælder indtag af kalorier – både dem vi spiser og dem vi drikker. De sidste er der en tilbøjelighed til at overse, idet der oftest tales om det vi spiser. Alkohol og sodavand indeholder mængder af kalorier.

Til illustration af perspektiveringen er det sådan at man skal spise ca. 7 kilo hvidkål om dagen for at få en dagsration af kalorier. Spiser man 8 kg tager man på. Spises 6 kg. tager man af. Se evt. dette slanketips.

Hvidkål

Hvis man synes 7 kg. hvidkål er for meget, kan de 3½ kg erstattes af godt og vel en deciliter olivenolie (1 dl = 900 kcal). Her er det tilladt at tænke over om man bruger for meget olie i forskellige situation, idet man, som det ses, kan få et ordenligt tilskud til dagsforbruget af kalorier ved ikke at passe på omfanget af olieforbruget.

Hvorom alting er, er ansvaret for indtaget dit. Det er hverken omgivelsernes eller din arms ansvar hvad du gør.

Hvad siger du om dette?

Forrige post

Tilbudspsykologi

Næste post

Ældre boliger og Afrika rejser

Comments

 1. Svar

  hahaha 7 kg hvidkål er nok lige i overkanten, men tak for dine vægtråd, som jeg vil have i baghovedet i den kommende tid 🙂

  1. Svar

   Velbekomme.

 2. Svar

  Det er altid interessant at sætte tingene i perspektiv, som du gjorde med hvidkåls/olieeksemplet. Og dog er tingene dog lige så enkle, som du skriver.
  Der er en floskel, der lyder, at det ikke er det, man spiser mellem jul og nytår, man bliver tyk af – det er det, man spiser mellem nytår og jul, og det er trods alt ikke helt ved siden af.
  Jul er det eneste tidspunkt på året, hvor jeg tillader mig selv at spise chokolade, og jeg NYDER det 🙂

  Det er pudsigt, som man kan fortrænge, hvad man egentlig indtager (som vi vist begge så i en tv-udsendelse) – Tim har en ret overvægtig moster, men vi er nået frem til, at hun er overbevist om, at det, hun spiser med fingrene, ikke feder… hun mener selv, at hun er meget bevidst om ikke at spise for meget, og det gør hun da heller ikke ved måltiderne, men der ryger meget mere indenbords ved småspisning, end hun tænker over.
  SDH er en ret effektiv kur. Men som alle andre svær at holde…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *