Varme bønner og regn

Det har været rigeligt varmt (læs: for varmt) for længe. Haven trænger til vand og det har været nødvendigt at vande enkelte planter for at de har kunnet se nogenlunde ordentlige ud. Vi trænger til lidt mere normale temperaturer.

Forleden slog det mig, at bønneplanter er “fornuftige”, idet de indretter sig så fordampningen mindskes mest muligt. Det er der vist ikke noget nyt i at planter gør. Men det var så tydeligt, at børnnerne gjorde det fordi jorden under dem kunne ses. Det kan den normalt ikke – bladene er vandretter og dækker godt. På billedet ses jorden og det er tydeligt at bladene er lodrette.

Bønner

Søndag eftermiddag så det ud til der ville komme regn. Det tordnede mod vest, men i første omgang så vi ikke noget til regn syd for Roskilde. Formentlig var grænsen beliggende lige herover, som det ses herunder.

Skyer

Regn kom der dog senere – ikke meget, men under de nuværende omstændigheder har lidt også ret.

Regn

Mandag morgen er vi tilbage til sol, sommer og for meget varme, men nu må det være på tide at tage det i stiv arm og lade som ingenting.

Tags: , ,
Forrige post

Hvorfor blev admiralen siddende?

Næste post

Overdådigt blomstrende kaktus

Comments

 1. Svar

  Ja, vi må prøve at lade som ingenting, selv om den voldsomme varme næsten er ubærlig. Smart med bønneplanterne, der indretter sig, så fordampningen mindskes!

   • Jørgen
   • 28. juli 2014
   Svar

   Har lige været ude at gå tur – det var ikke let at lade som ingenting. Ja, de er smarte, bønneplanterne.

  • Inge
  • 28. juli 2014
  Svar

  Vi fik nogle heftige tordenbyger i Roskilde, men der kom næsten for meget vand på en gang, og efter kort tid var det bagende dampende varmt igen. 🙂

   • Jørgen
   • 29. juli 2014
   Svar

   Ja, må vi bede om stille, silende regn i nogle timer og ikke store mængder på nogle minutter. Det blev rigtignok straks efter lummert igen.

 2. Svar

  Lade som ingenting? Hvis det betyder foretage sig de ting, man ville foretage sig, hvis klimaet ikke havde fået et anfald af vanvid, tror jeg, det er direkte farligt! Mine træningsplaner bliver i alt fald ikke til noget, så længe sveden driver af mig, bare fordi jeg går op eller ned ad trappen (3. sal).

   • Jørgen
   • 29. juli 2014
   Svar

   Jeg er helt enig med dig i at det ikke handler om at foretage sig det man gør i samme tempo som når vejret arter sig. Jeg måtte følgelig finde ud af, hvad jeg egentlig mente med at lade som ingenting. Jeg gik derfor ud i carporten og så at termometeret viste 30 gr., hvilket straks ellers ville have fået mig til at finde en overspringshandling og lave ingenting, men provokeret af dit spørgsmål, gik jeg i den modsatte ende af huset – i skygge – i gang med at køre tre trillebøre godt gemt kompost ud i køkkenhaven og klippe lidt af en hæk så jeg bedre kunne komme til. Det gik fint, måske var tempoet lidt lavere end det ellers ville have været og jeg svedte, men ingen overlast var at spore. Det var sådan ca. det jeg mente med at lade som ingenting. Muligheden for at regulere lidt på tempoet (jvf TV) havde den industriarbejder, der fremstillede flødeboller ikke. Det gik for fuldt tempo til ferien begyndte og igen da den var slut. Jeg glæder mig over jeg ikke er samlebåndsarbejder. I øvrigt er jeg kommet til at tænke på det tyske begreb Bio-Wetter, hvor man i forbindelse med vejrprognoser også angiver hvad det kan betyde for helbredet, især hvis man har skavanker.
   Så – tak for provokationen.

 3. Svar

  Jeg kan jo kun være enig i betragtningerne. Nu buldrer det igen nordpå, men sker der noget hos os? Ikke en pind, og det gjorde der heller ikke i går – den regn, der faldt, kunne ikke engang måles, desværre.

   • Jørgen
   • 29. juli 2014
   Svar

   Vi fik åbenbart en sjat mere 4 km nordligere. Vi håber på det bedste.

  • Pia
  • 28. juli 2014
  Svar

  Det er ulideligt varmt alle steder, og man kan ikke gøre meget andet end stønne, bede, håbe på lavere temperaturer og lidt regn.

  • Jørgen
  • 29. juli 2014
  Svar

  Det får vel en ende engang, det for gode vejr. Har lige set at juli synes at blive den næstevarmeste af alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *