Veje blokerede af klippeskred i Osttirol

Et svært klippeskred over Felbertauernstrasse i midten af maj gjorde det meget besværligt at komme til Osttirol fra nord.

Af forrige indlæg fremgik at turen til Virgental i år gik ad en omvej via Salzburg og Spittal. Man kunne have taget Grossglockner Hochalpenstrasse eller være kørt over Italien og ind i Østrig ved Sillian. Men at køre ad Felbertauernstrasse og gennem Felbertauerntunnellen var ingen mulighed i år. Et massivt klippeskred fandt sted i midten af maj – om natten og uden at der skete noget med trafikanterne.

Da vi kom til Virgental – som var målet for ferieturen i 2013, som så ofte før – måtte vi naturlihgvis se lidt nærmere på stedet. Vores første gode vandretur fandt derfor sted i Gschlöstal. Her er man tæt på katastrofen.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Når man har været inde i bunden af dalen og går tilbage igen, ser man klippeskredet til højre og Felbertauernstarsse er linien. Ved den lille grå plet til venstre er tunnellens sydportal.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Når man kører fra p-pladsen ved Matreier Tauernhaus ser billedet ud som herover. Næsten 100 meter af Schildalmgalleriet er ødelagt.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Det ses tydeligt hvorfor man ikke kan færdes i bil på stedet.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Først regnede man med at vejen kunne åbnes i løbet af 3 uger, men sådan gik det ikke.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Mange mennesker har deres arbejde nord for tunnellen og der blev hurtigt etableret et busstoppested lige under sydportalen. Stoppestedet ses her.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Postbussen holder og venter på tilslutningsbussen. Forbindelsen mellem busserne er til fods ad stien – 20 minutter til fods og 85 højdemesters stigning. Vær så god at gå.

Felbertauernsstrasse – med tunnel – er fra 1967. Bedstemor Sofie på Habererhof, hvor vi holder vore ferier, sagde for et par år siden, at da den vej blev åbnet “kom folk”. Det betød en øget strøm af turister til Osttirol og dermed øget velstand. I år betegnede hun skredet som “katastrofen”. Det perspektiveres af, at 60% af turisterne i området kommer ad denne vej.

Da det ikke lykkedes at åbne vejen i en fart måtte man gøre noget andet. På 38 dage byggede man en ny vej – fra sydportalen til Matreier Tauernhaus. Der køres kun i en retning ad gangen, vejen er 1,2 km lang og har 3 sving.

Felbertuaernstrasse spærret af klippeskred

Da vi var der var arbejdet med erstatningsvejen netop begyndt. Nederst er en lille film fra YouTube om turen ad denne vej.

Del af kort Tirol 1900

Da vi var i regionen i juni-juli, var der en udstilling i Nationalpark Hohe Tauerns bygning i Matrei in Osttirol med gamle fotografier og et kort.

Herunder ses kortet i sin helhed. Det er et vejkort over Tirol fra ca. 1900. For forståelsens skyld ses ovenstående et udsnit af kortet. Zell am See og Kitzbühel er formentlig kendte steder. Mellem Bruck og Heiligensblut finder man nu Grossglockner Hochalpenstrasse (åbnet 1935) og mellem Mittersill og Matrei går Felbertauernstrasse. Vejen ind i Virgental fra Martei er slet ikke bygget endnu. Fra Liens mod Sillian kører man mod Italien. Der er i øvrigt en 4. vej ud af Osttirol. Den går gennem Defereggen Tal over Staller Sattel, men den er der vist ingen der har tænkt på i 1900.

Strassenkarte Tirol 1900

Jeg skal siden vende tilbage til udstillingen med kortet.

Virgental Strasse 2013

Som omtalt i forrige indlæg havde der også været et stenskred i Virgental. Lige i et sving. Herover ses et billede af, hvorledes man er ved at fjerne materiale så de store metalnet kan fæstnes og yderligere skred undgås – her.

Filmen fra den nye vej går vist lidt hurtigere end trafikken i virkeligheden!

Tags:
Forrige post

Vintervejr om sommeren i Østrig

Næste post

Tiroler Krapfen

Comments

  • Pia
  • 7. november 2013
  Svar

  Det var vist det skred vi hørte om i nyhederne op til flere gange. Fantastisk at de bare bygger en ny vej.
  Det er noget andet at være vej- og skovarbejder i Østrig, og alle de andre bjerglande, end her i vores lille land. Vi imponeres altid over deres maskiner og det arbejde både maskiner og folk udfører.

   • Jørgen
   • 7. november 2013
   Svar

   Jeg tror det var nødvendigt at bygge den midlertidige vej i en fart – inden turisterne syntes de blev for besværligt.

 1. Svar

  Det er uhygeligt at se, hvad et klippeskred kan forårsage – men dybt imponerende, at man på bare 38 dage kunne bygge en ny vej.

   • Jørgen
   • 7. november 2013
   Svar

   Det var voldsomt at se – og der sattes mange kræfter ind på at løse opgaven.

  • Inge
  • 7. november 2013
  Svar

  Naturens kræfter er skræmmende, jeg er imponeret over at der så hurtigt blev etableret en ny omvej.

   • Jørgen
   • 7. november 2013
   Svar

   Det der skete kan man vist ikke gardere sig mod.

 2. Svar

  Det var et voldsomt skred – hvilket lykketræf, at det skete om natten.
  De har været imponerende hurtige til at få infrastrukturen op at køre igen.

   • Jørgen
   • 7. november 2013
   Svar

   Man kunne konstatere at ingen var fanget under stenene og det var godt. Spændende hvornår selve vejen åbnes igen.

 3. Svar

  Det er nogle fremragende billeder af raviner! Man skal virkelig passe på, når man bygger veje i Alperne – men det véd de gamle lokalkendte jo! Der er bare ingen, som respekterer den gamle viden, eller – hvis man anser det for nødvendigt at bygge en vej et sted hvor stenskred kan forekomme, så tænker man “det er for dyrt at forebygge (med sprængninger og cementering m.v.) – der sker nok ingenting …

  Uha. Tænk hvis der var bilister på vejen, da stenskreddet kom!

  Det er tankevækkende at man kan bygge en ny vej på godt en måned, dejligt at vide at der er nogen, der kan redde situationen.

   • Jørgen
   • 8. november 2013
   Svar

   Jeg ved ikke om det er det første alvorlige stenskred siden vejen blev bygget, men jeg tror nu man bruger mange geologtimer på at analysere og gøre ved inden man bygger. Man må dog sige at galleriet ikke kunne modstå presset. Jeg tror man satte mange kræfter ind på at åbne vejen hurtigt.

 4. Svar

  Ifølge “pålidelige kilder” (?) ignoreres geologernes undersøgelser, fordi der er så meget værdigevinst forbundet med at eje et område, der kan bruges til veje og byggeri. Men man har jo også lov til at regne på det og sige X antal veje ødelagt af stenskred pr. århundrede er billigere at reparere end at forebygge.

   • Jørgen
   • 8. november 2013
   Svar

   Jeg skal ikke gøre mig klog på det, men i min naivitet tror jeg stadig på at mennesker vil mennesker det godt. Jeg er dog klar over det er voldsomt naivt.

   1. Svar

    Nej det er ikke naivt, men det er vanskeligt at lokalisere undtagelserne – de findes, men også de ville oprindeligt gøre noget godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *