Kommunikation og sådan noget

ABC Scandinavia er nu nået til K.

Kommunikation er et vilkår for mennesker, der mødes. I mødet med andre er ikke-kommunikation ikke en mulighed, ej heller hvis man gør sig de største anstrengelser. Der er altid et signal. I tidligere indlæg på bloggen har jeg beskæftiget mig med kommunikation på forskellig vis. Der henvises til disse indlæg.

Kommunikation skal være konsistent. Er den ikke det vil det sprogligt formulerede indhold have mindst betydning og det kropsligt viste og lydligt hørte have størst betydning. Konsistens og klarhed indebærer overensstemmelse på alle signalplaner. Er der ikke det kommer der klumper i kommunikationen.

Klumper kan naturligvis ikke undgås, men det er tilstræbelsesværdigt at søge dem undgået.

Ugen har budt på kongelig kommunikation.

Det var en fornøjelse at se Kronprinsen fortælle med hele kroppen om sine nye tvillingebørn. Særligt illustrativt var hans visning af, at den ene var så lang, den anden så høj.

Ugen bød også på kommunikation fra Dronningens side, da hun havde besøgt sine børnebørn. Der var et fint eksempel på kommunikationsstoppende og ikke kommunikationsfremmende kommunikation.

En journalist spurgte: Hvor stor en dag er det for Dem?
Dronningen svarede: Hvordan plejer De at måle dage?

Ugen har også budt på konservativ kommunikation – eller hvad man skal kalde det, når det er om Det Konservative Folkeparti. Brian Mikkelsen pustede et lille puh ud da han skulle fortælle at Lene Espersen var den bedste leder af partiet lige nu. Charlotte Dyremose blev af uforklarlige grunde stående og besvarede med et krampagtigt grin 5 spørgsmål med at det havde hun virkelig ingen kommentarer til. Hun skulle være gået til møde, men valgte at stå til spørgsmål hun ikke ville svare på. Det må heller ikke være let.

Ugens mest fremragende eksempel på kommunikation leveredes i Operation-X-udsendelsen om et firmas (Handigruppen) overudnyttelse (eller hvad man skal kalde den voldsomt kreative virksomhedsdrift) af offentlige midler til betaling af handicaphjælpere. Direktøren forklarede, at det hele var efter reglerne, men det drejede sig om at være fleksibel. Det virkede ikke som ret meget var efter reglerne, men snarere efter fleksible tolkninger af dem. Ved kommunikation med sig selv må han have overbevidst sig om sin berettigelse til at drive virksomhed på en for ordentligt tænkende mennesker overordentlig særpræget facon.

Den overdriftige direktør får måske behov for at rage kastanier ud af ilden, her er et kastaniebillede til hjælp:

IMG_4088

Og så ser jeg i øvrigt frem til nye kartofler…

IMG_2498

Forresten – har du et bud på hvad billedet øverst på bloggen (header image) forestiller. Det begynder med K. Kommentarer vil glæde. Svaret kommer i næste uge.

Her er linket til kyndige deltageres k’er.

Forrige post

Kastanje

Næste post

Ribe Å

Comments

 1. Svar

  De stikkende frøskaller er pragtfulde!

  • Mona
  • 14. januar 2011
  Svar

  Kastanjbilden är suverän. Påminner om ett piggsvin eller en varelse från sagovärlden.

 2. Svar

  Kommunikasjon oss mennesker imellom er både viktig og bra, bare den foregår på ærlig vis! kartofler er godt, men vi kaller det poteter! Vet ikke noe svar på ditt spørsmål! ser ut som plastflasker av noe slag. -Margit-

 3. Svar

  Kreativ og spennende bidrag,
  selv om jeg må vente helt til ABC-P med kartofler

  • Inge
  • 15. januar 2011
  Svar

  Rigtig godt K valg.. kommunikation er vigtig, og god kommunikation er guld værd 🙂

 4. Svar

  Heisann!
  Mange livsviktige k’er. Alle bør være optimale _ ha en go’ lørdagskveld ;:OD)

 5. Svar

  Dronningen var (rent undtagelsesvis) en klump! Også selv om spørgsmålet var totalt tåbeligt – det kan man jo kun forvente, så hun kan vel ikke have været helt uforberedt på det.

  Jeg har desværre ikke noget bud på din header, selv om jeg har kigget meget længe og meget grundigt på den. Øv…

  Kommunikation er SÅ svært, specielt hvis der er andre, der skal forstå ens budskab ;-), men det gør jo ikke dit bud på K ringere – det var et rigtig godt indlæg. Som altid.

 6. Svar

  Veldig morsomt det bildet av kastanjene! Så klart og fint med så fine farger. 🙂 Når det gjelder headeren din, har jeg ingen idé om hva det kan være. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *