Om et øjeblik begynder en temaaften om vin på DR2. At beskæftige sig med vin indebærer brug af alle sanser.
Og naturligvis også smagssansen – den gustatoriske sans, den der har med smagen at gøre.
I juletiden er der mange muligheder for at få aktiveret smagserindringer fordi der er så mange traditioner knyttet til julens smag. Hvad smager julesmåkagerne af? Hvad er smagsoplevelserne forbundet med andesteg? Hvorledes smager risalamande og måske især krisebærsovsen?
Alle har sikkert favoritsmage knyttet til december. Jeg har en ret god erindring om smagen af brundkagedej, som er meget bedre og anderledes end brune kager. Anden der smager kraftigt af andekød er meget anderledes end kyllinger – og godt det ikke er julemiddagsmad.
Andesovsen er anderledes juleaften end andre gange man får andesteg – fordi der ikke er de ingredienser i der er juleaften.
Egentlig er det jo en mærkelig sans, smagssansen. Vi kan kun smage sødt, surt, salt og bittert. Men vi glemmer måske at når vi bearbejder maden slipper lugtstoffer løs, som vi samtidig forholder os til via lugtesansen. Den sammenhæng giver en mere samlet oplevelse – og smagen af jul er klar.
Hvilken julesmag er aldeles uundværlig for dig? Hvad er indbegrebet af julesmag?