Naturmanipulation

Tidligere i dag læste jeg Farmers sørgmodige refleksioner over det barndommens land, der i dag bliver til hav.

Først inddiger man. Så uddiger man. Det sidste sker nu ikke så ofte. Det er faktisk første gang i Danmark, at en uddigning finder sted. Det skete ved Gyldensteen Srand ved Bogense. Den 29. mars 2014.

Tilfældigt tændte jeg for farvetv’et og så det ske.

Uddigning

På billedet er de store maskiner begyndt at grave det sidste af diget fri og der viser sig store pæle i midten af diget.

Uddigning

Pludselig sker det – uddigningen er en realitet og vandet strømmer ind over det inddæmmede land. Og Farmers “barndomsnatur” forsvinder.

Inddigningen var naturmanipulation. Måske er uddigningen det også.

——

Når billeder billedebehandles er det vel også en slags naturmanipulation. Dette er naturligvis – så at sige – ikke kun et digitalt fænomen. Så længe fotografiet har eksisteret har det været mligt at manipulere med billedet.

I Psykolognyt 21. marts 2014 beskæftiger Eric Allouche sig med Freud som en gammel sur mand, der ikke smiler. Det burde han have gjort, idet han var et menneske med humor og lune. Men hvorfor smiler han ikke på billeder? Måske fordi der blev manipuleret med billeder afham efter ordre fra nazipropagandist Goebbels.

Skulle du finde en uddybning interessant henvises til artiklen Hvorfor er Freud så sur? i omtalte udgave af Psykolognyt.

Freud

Jeg har tilladt mig at affotografere forsiden af Psykolognyt – billedet må vist bruges af alle. Men jeg har beskåret det kraftigt. Kan man se, at der er manipuleret med billedet? Ser øjnene i forskellige retninger? Billedet er fremstillet af Schmutzer.

——

Foråret er her. Mirabelletræet blomstrer.

Mirabelleblomst

Det så sådan ud tidligere på dagen. Er det natur? Eller manipulation af naturen? Eller bare en gengivelse af naturen?

Husk forresten at stille havemøbler og ur frem i nat. Pludselig – og fordi alle stiller uret frem – er det lyst en time længere i morgen aften. Og mørkere lidt længere i morgen tidlig. Heldigvis er det søndag. Godt for andre end pensionister.

Tags:
Forrige post

Årets første tulipan og en bille

Næste post

Raps og hortensia

Comments

  1. Svar

    Hvor er det smukt at se mirabelletræets mange blomster!
    Det må være vemodigt at se barndommens land blive til hav, som Farmer fortæller.

      • Jørgen
      • 29. marts 2014
      Svar

      Det er flot at se alle de hvide blomster i øjeblikket. Det må vær lidt underligt at se landet blive til vand, men det ser ud til at mange glæder sig.

  2. Svar

    Jeg lærte om Freuds tænkning ved at læse en introduktion af Calvin S. Hall fra 1950’erne eller før, og den opdagede jeg fornyligt stadig er i trykken og stadig bruges! Det er en fremragende introduktion til psykologi og til Freud.

    Derefter læste jeg Drømmetydning af Freud og det var 90 siders gennemgang af eksisterende teorier og litteratur om emnet med kritik og fejlfinding, så at sige, hvorefter Freud fremstiller sine hovedpunkter: Bearbejdning i symbolform af noget i den umiddelbart foregående vågne periode etc.etc. Ud fra den slags læsning har jeg aldrig været i tvivl om hvorvidt Freud var en venlig mand eller ej.

    Desuden har jeg læst nogle meget sent skrevne (afslørende!) erindringer af C.G.Jung, som bl.a. omtaler sit arbejde med Freud.

    Jeg vidste jo godt at Freud måtte flygte fra Hitler og Goebbels, jeg vidste også, at han var meget syg på sine gamle dage, men har aldrig tænkt over at han skulle være specielt “alvorlig” eller lign. Men jeg har fulgt meget med i dokumentarerne, som de sidste 10 år er kommet vedr. WWII og kan godt se, hvordan de brugte propaganda som et væsentligt middel i kampen om magten i Europa. Dette er en af de *mindste* ting!

    Det ufattelige er at man kunne skjule mordet på 6 mio. jøder og at Goebbels mfl. kunne få det til at fremstå som rimeligt at nazisterne bombede London.

    • Jørgen
    • 29. marts 2014
    Svar

    Perspektivering skal der til. Tak for det.

    1. Svar

      Selv tak 🙂

      Jeg har også læst Farmers beskrivelse af naturen, smukt og han har også et lyst syn på at det kan gå hen og blive natur igen.

        • Jørgen
        • 1. april 2014
        Svar

        Ja, han vil besøge stedet en stille morgen.

  3. Svar

    Billedmanipulation har man, som du skriver, nok brugt siden kameraet blev opfundet, men jeg synes man bør skelne mellem billedredigering og -manipulation. Det første gør jeg fordi kameraet ikke altid ser de rigtige farver, fx. Russerne har længe været eksperter i at ‘ændre’ i historiebøgerne, så historien kom til at passe med den virkelighed, man anså for at være den, børnene skulle lære i skolerne.

      • Jørgen
      • 1. april 2014
      Svar

      Jo, teknikken har mangler. Er alle de fotos af modeller man ser manipulerede eller redigerede. Jeg tror det første. Og det er nu lidt trist fordi andre måske tror de skal leve op til et ideal, det er umuligt at leve op til.

    • Eric
    • 30. marts 2014
    Svar

    Jeg så også uddigningen på TV. Farmers vemod er forståelig, men jeg købte egentlig forklaringen (på TV) om at undersøge konsekvensen af den stigende vandstand. Jeg har dog ikke orket at tjekke, om det passer med 1 cm på 3 år – det lyder voldsk, og der kunne nemt gemme sig en af pressens mangfoldige misforståelser.

      • Jørgen
      • 1. april 2014
      Svar

      Jeg forstår også fint Farmers vemod og håber han accepterer forandringen. Jeg synes også det er en god ide at følge med i hvad der sker, når vandet stiger uanset tempo.

    • Pia
    • 30. marts 2014
    Svar

    Vi mennesker har travlt med at gribe ind i naturen hele tiden. Jeg kan godt forstå den af og til svarer igen 😉
    Jeg husker da hele stranden ved mit barndomshjem blev til land. I dag er det et stort fuglereservat.

      • Jørgen
      • 1. april 2014
      Svar

      Indgriben har jo i øvrigt først til store oversvømmelser langs fx Rhinen, idet de områder der kunne opfange alt for meget vand er blevet til landbrugsjord. Så får man vand i kældrene. Kunne du lide ændringen? Er du glad for fuglereservatet i dag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *