Tjeklister og operationer

På nogle kirurgiske afdelinger på et stort Københavnsk hospital er det besluttet at begynde at anvende tjeklister i forbindelse med operationer.

Dette er besluttet på baggrund af gode udenlandske erfaringer, fremgår det af Berlingske for et par dage siden. Man forventer, ved at tage denne velkendte metode i brug, at man yderligere kan reducere antallet af utilsigtede hændelser, som det hedder. Tjeklister forventes med andre ord at være endnu bedre til at undgå disse handlinger end de allerede med god effekt indførte metoder til reduktion af utilsigtede hændelser.

I avisens artikel minder man om at metoden er den samme som praktiseres af piloter før man flyver.

Da jeg læste herom kom jeg til at tænke på at det er ganske mange år siden jeg læste om den gode ide det var at indføre tjeklister – og netop med henvisning til at ingen pilot med respekt for sig selv og sine passagerer nogensinde kunne drømme om at lette uden at have gennemgået tjeklisten og sikret at alt var som det skulle være.

Det blev dengang understreget at der var én meget god grund til at man gør sådan. Grunden var den enkle at man ikke kunne lade proceduren bero på pilotens hukommelse.

På den baggrund kan det undre at det har taget så lang tid at nå frem til at benytte denne gode ide på hospitaler. Eftersom utilsigtede hændelser opstår tyder det på at man ikke kan forlade sig på hukommelsen.

Det er betryggende at det nu er erkendt. Forhåbentlig bliver dette en standardprocedure over det ganske land.

Forrige post

Hyben

Næste post

Blækhat på vej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *