Fra et besøg hos Regnecentralen

For kort tid siden var Donald en tur tilbage til slutningen af 1950erne og datidens computere.

Han nævner også DASK.

Det fik mig til at tænke på, at jeg i slutningen af gymnasietiden havde været på besøg hos Regnecentralen. Her så vi den tonstunge med utallige radiorør udstyrede regnemaskine eller computer kaldet DASK (Dansk Aritmetisk Sekvens-Kalkulator). Den fyldte voldsomt meget – og det må jo siges at sådanne er blevet mindre med tiden.

På det tidspunkt var det imponerende at se en maskine udregne rødderne i 20 ligninger med 20 ubekendte på mindre end et minut. Jeg tror også vi fik at vide hvor længe det ville vare for en person at gøre det samme, men det husker jeg ikke noget om.

Dask

Jeg fik åbenbart udregningen med hjem – og den ses herover.

 

Tags: ,
Forrige post

Godt eller skidt

Næste post

Vand og vandhul på marker

Comments

 1. Svar

  Ak ja – Regnecentralen!

  Bortset fra nogle måneders kedsomhed på Det kgl. Bibliotek var Regnecentralen min første arbejdsplads efter min tresproglige korrespondenteksamen i 1965 og samtidig den sidste, inden jeg startede på Universitetet. Jeg tror, der gik et par år, inden jeg besluttede mig og fik taget filosofikum om aftenen, før jeg sagde min faste stilling op, men jeg arbejdede jævnligt som vikar på Regnecentralen i flere år. og kunne godt lide stemningen, der stadig var en smule pioneragtig.

  Jeg startede i Falkoner Alle, men DASK befandt sig i en villa i Valby, og jeg har aldrig set den. Jeg ved ikke, hvad dens opgave var på det tidspunkt, men jeg hørte jævnligt: Jeg tager på DASK. I løbet af mine vikarår kom jeg til at arbejde både i Valby og i Glostrup, men der var altid rart at være.

  Og så var det en fest, når der var valg!

  Tænk, det havde jeg næsten glemt.

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Der kan man se. Fint at læse du kender Regnecentralen indefra og har gode oplevelser som ansat og vikar. Det kan være godt at blive mindet om sin historie!

 2. Svar

  Jeg kan kun huske DASK som noget de voksne talte om, det har aldrig rigtig sagt mig noget.

  Hvad jeg derimod kan forholde mig til, er den udvikling, der er sket siden på relativt få år. Udviklingen vokser eksponentielt, og det går så stærkt. Jeg elsker det, men kan af og til også blive lidt bange for det. Går det nu for stærkt? Nu har vi ikke bare en bærbar computer men helst en Surface Pro 4, som har masser af maskinkraft og vejer en brøkdel. Hvis man ejer en stationær (som jeg) er man jo nærmest oldtidsfund.

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Det er gået stærkt siden DASK, men jeg gætter på at det ikke går for stærkt, men at det løses ved at vi på et tidspunkt foretager nogle fravalg. Der er masser tilknyttet udviklingen jeg ikke gider beskæftige mig med.

  • Eric
  • 6. februar 2016
  Svar

  Det må have været spændende i pionerdagene, selvom udviklingen nok gik langsommere end i dag. Da jeg startede på universitetet i 1975, var computeren en mainframe, som med båndstationer, og hvad ved jeg, fyldte et ret stort lokale, hvor temperaturen blev nøje overvåget og styret.

  Den bærbare, jeg har på skødet lige nu, vejer 3 kg og har trods nogle år på bagen sikkert mere power end universitetets gamle mainframe. Det er ret utroligt, og det fortsætter …

  Sjovt at du har gemt den gamle udskrift med noten 🙂

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Den lidt langsommere udvikling var vel forudsætningen for at udviklingen er som den er i dag. Måske skal vi glæde os over at de store maskiner er blevet små, måske skal vi ikke. Jeg tænker her p alle de stakler der går og glor på deres skærm uden at ane hvad der skeer i omgivelserne.
   Godt nok synes jeg den meget gamle bærbare jeg har på skødet lige nu godt kunne veje lidt mindre, men det kan der vel blive råd til en dag.

 3. Svar

  Også ren nostalgi for John – hans første uddannelse var som programmør, og gæt, hvor han både blev lært op og senere fastansat?
  Der er godt nok løbet meget vand i stranden siden DASK.

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Der kan man se. Jo; det lader sig nok gøre at gætte hvor John arbejdede, men jeg skal ikke gætte på hvor meget vand der er løbet i stranden siden DASK.

  • Jan
  • 6. februar 2016
  Svar

  Jeg læste en gang for en 10-15 år siden et sted – hvor kan jeg ikke lige huske – at den computerkraft der var i Landingsmodulet på det første månelandingsfartøj, svarede til det der var i kasseapparat hos Fakta….altså for ca. 10-15 år siden…..og det var forfærdelige små kasseapparater, nærmest regnemaskiner bare, der var hos Fakta.

  Så vidt jeg husker, så havde den første Computer vi købte hele 4 MB Ram…..det var sager den gang for en 30 år siden 🙂

  1. Svar

   Ja for Søren 4 MB Ram for 30 år siden, det har da været helt vildt.

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Men det jo dog at få måneladningsfartøjet både ned og op udstyret med det lille kasseapparat fra Fakta.
   Det var tider dengang (?).

 4. Svar

  Det er interessante kommentarer, specielt hæfter jeg mig ved at man kan føle sig mere eller mindre “in” eller oldtidsfund afhængig af hvad slags hardware man bruger. Det er lidt det samme som at der er status i ens hestevogn og mindre status i hvad man bruger den til.

  Jeg husker også at gymnasiaster blev forevist de moderne computere, om det var DASK eller GIER ved jeg ikke, for jeg var ikke med, jeg øvede mig på violin og guitar og havde ikke tid til dagsudflugter – dengang kunne man sige fra.

  En kammerat fortalte om de ting, du netop viser – løsning af ligninger ved maskinkraft (simpelthen prøve alle kombinationer) og beregning af påsken om 70 år (dog ikke ved astronomiske beregninger af planet-stilling, det var lidt snyd, ved jeg) og PI med 100 decimaler eller noget i den retning.

   • Jørgen
   • 7. februar 2016
   Svar

   Jeg synes det er vanskeligt at tage stilling til hvilke/n computer det er en ide at anskaffe, måske er det alderen der gør at det er svært.
   Jeg er glad for at have set DASK i virkeligheden og i funktion. I øvrigt var det sikkert hurtigere at slå op i Bauers kalender for at se hvilken dato påsken falder på om 70 år. Forresten er det påskedag 31. marts 2086, men pyt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *