Rystende information om handelsskoleelever

TV2News har netop bragt den information om nogle elevers faglige niveau på en handelsskole et sted i Danmark. Det var rystende at høre – kort og godt.

50% af eleverne fungerede i læsning som gik de i 3.-4.klasse.

80% af eleverne fungerede i regning som gik de i 3.-4. klasse.

Der blev givet det eksempel at 5000 blev skrevet som 500, og at 70% af 1000 ikke kan udregnes i hovedet.

Det er ikke godt for vort lille land.

Måske er forklaringen at lærere i folkeskolen bruger 70% af undervisningstiden på at skaffe ro, således som det erindres fra en avisartikel om endnu en ændring af folkeskoleloven.

Der er vist brug for andet end lovændringer.

Tilføjelse:

Historien er fulgt op resten af dagen.

“Der er mange der går her bare for at få SU”, siger en elev. Det kan eleverne åbenbart regne ud, men hvad 5 x 9 er ikke til “at se mig ud af”.

Det er ikke godt for vort lille land. Niels Egelund forklarer, at der ikke findes job at få i Danmark, som kan klares uden elementære færdigheder. Hans bekymring er at 20% af de unge i fremtiden ikke vil kunne få et arbejde, men vil gå direkte på offentlig forsørgelse. Vi bliver et fattigt land.

Der er brug for andre boller på suppen end middelmådig slattenhed. Grib ansvaret, der hvor det skal gribes.

Forrige post

Flere fluer og frustrationshunger

Næste post

Icicles

Comments

 1. Svar

  Jeg har i nogle perioder undervist og mit indtryk er, at skole-lov og skolesystemet har et medansvar for at acceptere uro i klassen.

  Jeg er ikke expert, men jeg mener at “skældud” for at opnå disciplin fører til mere uro og had.

  Jeg tror min opfattelse var meget upopulær i ledelsen, for at sige det mildt, men jeg havde ro i det meste af timerne. Jeg støttede mig til Erik Sigsgaards bøger – bare titlen er morsom: “Er opdragelse nødvendigt?” og indholdet er venligt og muntert, men ikke overfladisk.

  Jeg erindrer to-tre lærere i mellemskolen og Gymnasiet, som ikke brugte tid på disciplin. Hvis der ikke var ro i klassen, ventede de “bare”. Det kunne godt virke underligt i starten, men mennesket bag bevarede en værdighed, som jeg husker med glæde i dag.

 2. Svar

  Tak for overvejelserne. Jeg tror heller ikke på at skæld-ud fører til mindre bøvl, men det er ikke nødvendigvis let for lærere – og andre for den sags skyld – ikke at skælde ud, hvis det var den type forældreledelse de var udsat for som børn selv.

  Du selv og de lærere du husker med glæde tror jeg formåede at udøve en gode ledelse i undervisningstimerne, og børnene accepterede at udsætte sig for ledelse som den var. Det ville også virke nu. I havde det nødvendige menneskelige format og det må altid efterspørges.

  Som nævnt i anden sammenhæng havde jeg fornøjelse af Transaktionsanalyse tidligere, herunder tanken om kontrakter. Jeg tror aftaler er vigtige at indgå, idet det så lader sig gøre at konfrontere manglende overholdelse af dem og måske på denne måde få lidt mere ordentlighed på banen.

  Under alle omstændigheder er det vigtigt at finde ud af, hvad der virker og gøre mere og mere af det. Og det ved man vist godt rundt omkring.

 3. Svar

  Jeg tror også at “transaktions-analyse”, herunder kontrakter eller aftaler, er en god måde at forstå handlingerne i gruppeundervisning; men jeg er meget i tvivl om, hvad “god ledelse” er. Jeg mener ikke at der er brug for ledelse i en indlæringssituation, men anvisninger og aftaler.

  Måske lægger jeg noget andet i ordet ledelse, end du gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *