D-dag 6. juni 1944

I dag er det 70 år siden invasionen fandt sted i Normandiet. Jeg var ikke et år den dag, men det har alligevel været en del af min tilværelse. Det hænger givet vis sammen med at WWII ikke var fjern da jeg voksede op. Mine forældre havde gemt Billed Bladet og Det Bedste. Der var mange historier at læse i begge publikationer. Det var dramatisk.

Når man tænker på hvorledes det må have været den 6. juni 1944, må man være taknemmelig over, at mange mennesker satte livet på spil for at få en afslutning på krigen. Mange døde den dag – og det er næsten ikke til at forestille sig hvorledes det har været at deltage som soldat i de tidlige morgentimer i Normandiet. Men det er heller ikke let at forestille sig, hvorledes det var gået, hvis vejret havde været så dårligt at invasionen måtte udsættes. Sådan gik det heldigvis ikke.

Faktisk har jeg kun været i Normandiet en enkelt gang. I september 2003. Det gjorde stort indtryk at være hvor invasionen fandt sted. Det var ikke så lidt bevægende at besøge museer, hvor man kunne se hvad der var foregået, hvilke uniformer der var brugt og breve der var skrevet. Jeg kunne godt besøge Normandiet igen.

Her følger nogle billeder fra 2003.

P9160090

Vi boede i Arromanches-les-Bains – dette er udsigten fra værelset. I baggrunden ses et museum og i vandet en rest af en af de midlertidige, kunstige Mulberry-havne, der skulle tjene som forsyningshavne.

P9170023

Her ses flere rester af Mulberry-havnen ved Arromanches – og lidt fredeligere med ekvipagen i forgrunden end det var i 1944.

P9170025

En kanonstilling, der ser solid ud.

P9170050

Man aner at det er gået hårdt for sig, store bombekratere kunne ses.

P9190002

Der benyttedes svæveplaner til landsætning af soldater og her ses en af de få bevarede. Den står i nærheden af Pegasus-broen, der var et af invasionens første erobringsmål, og svæveplanenerne landede med stor nøjagtighed her.

P9190003

Det har givet vis ikke været særlig trygt at sidde i dette rum uden at ane hvad der var i vente.

P9190006

Den oprindelige Pegasus-bro, som ses her, er flyttet og erstattet af en ny.

P9190008

Skudhullerne ses stadig i broen.

Tags:
Forrige post

Stjernetop Dentzia

Næste post

Redelighed

Comments

 1. Svar

  Vi var i Normandiet den samme sommer – vi (børn og børnebørn) tog min far med derned; et ønske han havde haft i mange, mange år, men min mor havde altid nedlagt veto. Da hun var død, sagde vi til far, at nu var det nu … og han var SÅ glad for at have set invasionskysten og nogle af museerne.
  Det gjorde et stærkt indtryk på os alle – også på den yngste generation. Charlottes farfar var i den amerikanske flåde og blev landsat på Omaha Beach – og var en af de uhyggeligt få, der overlevede det.
  Tims farfar var RAF-pilot under hele 2. verdenskrig og lever endnu – er 94 år og relativt frisk, sin alder taget i betragtning.

  Vi kunne også godt besøge Normandiet igen. Og have lyst til at køre videre vestpå til Bretagne.

   • Jørgen
   • 7. juni 2014
   Svar

   Jeg forstår fint,at din far gerne ville besøge invasionskysten og det er godt at I kom dertil. Faktisk tror jeg det gør indtryk på alle besøgende at være på stedet, men jeg ved det naturligvis ikke. I har jo begivenhederne tæt på i familien, kan jeg forstå. Var Tims farfar ikke med i Frankrig sammen med The Queen i går?

   1. Svar

    Det tror jeg ikke, men har dog ikke spurgt … han var jo ikke med på D-dagsinvasionen, men havde travlt med at bombe, hvad der skulle bombes længere østpå.

 2. Svar

  Det er billeder, der gør et stort indtryk! Jeg er født efter 2. verdenskrig, og fx Ken Folletts ‘Verdens vinter’ maler 2. verdenskrig frem, så man aldrig glemmer det igen.

   • Jørgen
   • 8. juni 2014
   Svar

   … og man skylder sig selv ikke at glemme den krig.

  • Pia
  • 7. juni 2014
  Svar

  Vi har aldrig været i Normandiet, og krig har jeg heller aldrig oplevet, bortset fra på tv, og håber sådan set heller ikke jeg kommer til det, men spændende er det at høre, læse og se lidt om.

   • Jørgen
   • 8. juni 2014
   Svar

   Ja, den krig har været en markant serie af begivenheder i vores tid og tilværelse, må man sige.

 3. Svar

  For mig var det også en øjenåbner at besøge Normandiets kyst. Det var ikke planlagt i den forstand. Jeg kan faktisk kun huske at vi kørte “derudaf” på må og få og mente at det ville være godt at holde ferie langs kysten og se lidt mere af Frankrig.

   • Jørgen
   • 8. juni 2014
   Svar

   Ja, det tror jeg godt jeg forstår, man kunne se hvad det handlede om i en form for direkte skala uden omsvøb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *