En nytårshilsen – fra Ecuador

Nej, jeg er ikke i Ecuador.

Overskriften har at gøre med, at jeg for mange, mange år siden lyttede til kortbølgeradio. Det kunne lade sig gøre at høre en række stationer på mine forældres gamle radio.

Når man havde fundet en kortbølgestation og fundet ud af hvilken det var, kunne man sende den en lytterapport, hvorefter man ville modtage et såkaldt QSL-kort.

Jeg husker egentlig ikke, hvorledes jeg fandt ud af, at der var en sender i Ecuador som kaldes HCJB, men faktisk lykkedes det at høre senderen nogle gange trods de ikke sæligt gode modtageforhold (der manglede en god antenne). Adressen på HCJB må jeg have haft. Måske læste jeg en artikel i en avis, hvor den var nævnt. Samtidig må det have været nævnt, at man, hvis man hørte stationen og sendte en rapport, ville blive nævnt i dens nytårsudsendelse på svensk.

Alt gik som det skulle, jeg fandt stationen, skrev en rapport, fik et QSL-kort fra den – og satte mig til at lede efter den nytårsaften. Stationen dukke op, faldt ud igen, men pludselig var den der og – i det korte øjeblik, der var forbindelse, blev mit navn nævnt. Så forsvandt den igen.

Det var voldsomt spændende at det kunne lade sig gøre at høre sit navn nævnt på den anden side jorden.

HCJB findes stadig. Jeg kom aldrig efter den hobby, men jeg har lige set at man på nettet kan høre kortbølgestationer modtaget på et hollandsk universitet og altså derfra videresendt til internettet. Det er en nymodens mulighed, hvis man ikke selv har udstyr og antenneforhold i orden.

Istap

De bedste ønsker for 2016 sendes, med dette vinterbillede fra vinterdøgnet i november, alle, der læser med her.

På gensyn til næste år.

Tags: ,
Forrige post

Nytårskoncert 2014

Næste post

Julefred

Comments

  • Eric
  • 31. december 2015
  Svar

  Pudsig historie! Det er sjovt med den slags minder.

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Ja, det er i alle tilfælde en jeg husker.

  • Ellen
  • 31. december 2015
  Svar

  Man føler sig altså temmelig gammel, når man selv har oplevet den slags ting, som man ellers kun læser om i gamle bøger, og som for ens børnebørn lyder som foregået i stenalderen 🙂
  Godt nytår til dig og hustru ønskes fra os to i Den Stråtækte.

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Ja, jeg må huske at fortælle den videre en dag. Vi takker og siger i lige måde.

  • Bodil Brændstrup
  • 31. december 2015
  Svar

  Kære Jørgen! Interessant indlæg og tak for dine ønsker. Hav selv et godt nytår med mange glæder og oplevelser!

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Kære Bodil, Tak og velbekomme.

 1. Svar

  Godt nytår til dig og dine Jørgen, og tak for mange dejlige blogposter i det forgangne år.

  Endelig er her noget jeg er for ung til, nemlig kortbølgeradioen. Jeg er 52 år gammel, men den har jeg ikke rigtig oplevet, men jeg kan godt forestille mig din oplevelse, da du et kort øjeblik blev nævnt fra den anden side af jorden.

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Tak og velbekomme. Ja, det er vist ikke så moderne længere, men meget sjovt var det.

 2. Svar

  Det er utroligt, så langt man kunne komme omkring med sådan en kortbølgeradio.
  Godt nytår.

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Det må man sige. Tak.

 3. Svar

  Tak for de gode ønsker! Og godt Nytår til dig, også!

  Ja så er fordelen ved Internet i civiliserede områder (med Internet-dækning) til at få øje på, når nu selv kortbølgeradio nu kan opfanges vi net. Men jeg synes man somme tider glemmer at Internettets utroligt mange fordele er kommet fordi ingeniører og opfindere har fundet måder at videresende information i stadig bedre kvalitet og hastighed. Der er stadig steder i Danmark, hvor mobiltelefoner ikke rigtig kan få forbindelse og hvor Internet ikke kan nå.

  Og fx. i Lapland tror jeg at jeg hellere ville have en satellit-telefon – eller kortbølgeradio 🙂

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Velbekomme og tak.
   Ja, det er ret sjovt at det er sådan. Måske kan man sige at radioen er en af forudsætningerne for internettet, eller at rækkefølgen næppe kunne have været modsat.

   1. Svar

    Nej rækkefølgen kunne ikke være anderledes! 🙂

  • Pia
  • 2. januar 2016
  Svar

  Historien får mig til at tænke på Radio Luxemborg, som jeg var en ivrig lytter af. Der kom og gik signalet også og man prøvede at stille bedre ind på stationen mange gange eller rette på transistorens antenne.
  Gidt nytår til jer også.

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Den hørte jeg også i ny og næ. Tak.

  • Jan
  • 2. januar 2016
  Svar

  …og også herfra skal lyde dels en tak for mange gode indlæg i årets løb men også et godt nytår til dig og konen 🙂

   • Jørgen
   • 5. januar 2016
   Svar

   Velbekomme og tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *