Gang i sproget 2

Gang i sproget er en 2-årig kampagne, der blev skudt i gang i går.

Netop da hørte jeg en sproglig besynderlighed i TV2News. Man kunne berette, at færgerne havde haft meget færre passagerer i et givet tidsrum sammenlignet med et andet. Herefter sagde man: “Årsagen til færgeflugten…”

Hvad årsagen er, er ikke interessant i denne sammenhæng, men sprogbrugen er. Færgeflugt leder straks tanken hen på, at færgerne af en eller grund er flygtet, måske til en anden havn, måske til et andet land.

Havde det ikke været nærliggende at tale om passagerflugt, evt. passagerflugt fra færgerne, og ikke færgeflugt, når det nu drejer sig om passagerernes flugt fra færgerne? Man forstår selvfølgelig sammenhængen, men besynderlig er den efter min mening. Tidsånden er øjensynlig, at det er uden betydning, hvad man siger, bare man siger noget.

I en senere nyhedsudsendelse kunne man berette, at teatrene har oplevet tilbagegang i teatergængernes antal. Det medførte dog ikke, at man talte om teaterflugt.

Lidt mere sproglig omtænksomhed efterlyses i tilfældet færgeflugt.

Forrige post

Konstruktiv feedback

Næste post

Gang i sproget

Comments

  • Ellen
  • 16. september 2010
  Svar

  Tv2News har jeg en mistanke om får billig arbejdskraft, fordi de kun ansætter folk, der dumpede til optagelsesprøven til journalisthøjskolen. Det er eklatant dårligt sprog, man leverer på denne kanal.
  Jeg er muligvis farvet, men jeg synes ikke, det kræver den store kædestrammereksamen at regne ud, at det i omtalte tilfælde er passager- og ikke færgeflugt, der tales om.
  Så ja… både lidelses- og meningsfæller er vi helt sikkert 🙂

   • Jørgen Carlsen
   • 16. september 2010
   Svar

   De blev muligvis selv opmærksomme herpå, idet formuleringen vist nok blev ændret senere. I øvrigt laver jeg andet end ser TV2News!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *