Kontrol eller kontroltab

Måske er det lidt sent at skrive om Dronningens nytårstale. Anledningen er, at jeg i søndags hørte Presselogen på TV2NEWS. Et af emnerne var den situation, hvor Dronningen under talen søgte tilbage i papirerne for at finde et bestemt ark, hvis indhold ikke var læst op.

The Queen

Studieværten præsenterede emnet ved at tale om, at Dronningen fjumrede (eller et lignende udtryk) med sine papirer. Ekstrabladets chefredaktør fandt, at situationen var en analyse værdig og han fandt anledning til at bruge ordet “kontroltab” herom. DR og Politiken kunne ikke se der var en historie af nogen relevans heri, idet Dronningen jo blot havde lagt to stykker papir på bordet på samme tid og derved havde sprunget en side over.

I årevis har jeg, når Dronningen har holdt netop den tale, tænkt, hvornår det mon ville ske, at hun kom til at springe en side over. Det skete netop i 2015.

Det var let nok at se det var det der skete. Talen var tekstet. Naturligvis begyndte man at vise teksten til siden der var smuttet, men meget hurtigt fandt man efterfølgende teksten til det talte ord. Senere, da Dronningen havde fundet tilbage til den nævnte side, fandt man atter hurtigt frem til teksten.

Som jeg så hændelsen var den præget af kontrol. Måske kunne Dronningen have sagt, at hun lige skulle finde tilbage til den side der smuttede, idet den passede i sammenhængen nu. Det gjorde hun ikke.

Jeg synes ikke der var en historie i denne situation og det er noget overraskende, at taler om kontroltab og om at fjumre. Det kan da kun være fordi man ikke iagttog det faktiske hændelsesforløb.

Hvad synes du – var der tale om kontrol eller kontroltab?

Tags:
Forrige post

Klæbesne, kulde og bil uden håndsving

Næste post

Grønt er godt for øjet

Comments

  • Inge
  • 15. januar 2016
  Svar

  Jeg synes faktisk hun bevarede roen og kontrollen over situationen ret pænt på trods af den lille kikser.
  Herregud hun er jo også et menneske. 🙂

   • Jørgen
   • 15. januar 2016
   Svar

   Netop. Det kan ske – og hun blev klar over det og traf sit valg.

 1. Svar

  Jeg synes Dronningen klarede det pænt. Det er en vanskelig situation at komme ud i, – direkte udsendelse, man taler ud fra et manuskript, og så går der koks i papirerne, så må man reagere med venlig rettelse eller fortsættelse, og som offentlig person med anstand, uden panik, og det gjorde hun da godt. 🙂

   • Jørgen
   • 15. januar 2016
   Svar

   Netop – der var nemlig ikke noget mystisk kontroltab i situationen.

 2. Svar

  Jeg synes også, at hun klarede det rigtig godt, i hvert fald ved jeg ikke, hvordan hun kunne have gjort det bedre. Der er fem millioner mennesker der kigger med, og så går der kuk i papirerne. Jeg undrer mig over, at de ikke er clipset sammen, så det ikke kan ske.

   • Jørgen
   • 15. januar 2016
   Svar

   Hun kunne måske have sagt “Hov” hvis hun straks blev klar over hun vendte to blade. Dette kunne vel også ske, hvis de var clipset sammen?

 3. Svar

  Jeg mener nok det samme som dig uden i øvrigt at have tænkt nærmere over det. Hun har kikset lidt i teksten før, bare nok ikke så synligt som denne gang. Der er i hvert fald ingen grund til at dramatisere det, men det kommer vel ikke bag på dig, at medierne prøver? 😉

   • Jørgen
   • 15. januar 2016
   Svar

   Det glæder mig dog at nogle medier ikke syntes dramatisering var nødvendig.

 4. Svar

  Her i huset diskuterede vi også “fumleriet”. Jeg syntes, det var en anelse pinligt i øjeblikket, men på den anden side bevarede hun i den grad roen og fandt tilbage til sammenhængen, så jeg synes, hun reddede den på en god måde.
  Dog synes jeg at have bemærket, at Dronningen i flere år nu har fumlet lidt under sine nytårstaler. Skal det komme hende til skade – eller skal vi bare tage til efterretning, at hun ikke er så ung som før, og være glade for, at hun holder skansen så flot?

   • Jørgen
   • 16. januar 2016
   Svar

   Enig i at hun bevarede roen. Jeg synes det må gå sin gang med de nytårstaler. Det er prisværdigt at Dronningen har modet til at gå på TV i nutid, hvor de fleste andre bliver udsendt efter optagelsen er afsluttet.

  • Jan
  • 15. januar 2016
  Svar

  …og jeg som troede, at jeg havde løsningen til Dronningens mísére på min blog:

  http://muligheder.blogspot.dk/2016/01/nytarstalen.html

  Det er jo hændt før, at talere har misset et stykke papir; se blot Overretssagføreren i Matador 😉

  Om hun har lagt 2 stykker papir ned samtidigt, som Politiken tror, så må det under alle omstændigheder have ligget forkert i forvejen, for hun skulle da bladre noget baglæns før end hun fandt det rigtige.

  Som Conny har bemærket, har også jeg lagt mærke til, at hun de senere år ofte fejllæser tekster…..som om tegnsætningen måske er forkert…..indskudt sætning i stedet for punktum og omvendt og lignende. Om vi skal acceptere og vænne os til det ? Tjah – hun siger jo, at hun vil fortsætte til hun dør, så det bliver vi nok nødt til.

  Nu har Prins Henrik jo meddelt sin indtræden i pensionisternes rækker og dermed er hun alene om at være kransekagefiguren. Godt nok vil kronprinsen overtage nogle af sine fars pligter og det er vel OK. Meeennnnn…….idet øjeblik kronprinsen og Mary overtager nogle af Dronningens pligter, uanset årsagen (bortset fra alm. snue/influenza) om det er hendes ryg eller knæ der giver problemer eller synet m.h.t. f.eks. oplæsning af nytårstaler o.lign., så bør hun selv trøkke i håndbremsen og gå på pension – en i højeste grad velfortjent en…..men det er nu min mening.

   • Jørgen
   • 16. januar 2016
   Svar

   Ja, dit billede er fint. Jeg overvejede at linke til det, men gjorde det ikke. Tak for linket her.
   Jeg tror ikke papiret lå forkert, idet hun først vendte tilbage til netop den side længe efter det var sket.
   Dronningen fejllæser næsten altid et eller andet, også i andre taler. Hun retter imidlertid fejlene, hvilket ville klæde nyhedsoplæsere og hurtigsnakkere at gøre, men de lægger sikkert mere vægt på at lyde som om de udtrykker sig korrekt end faktisk at gøre det.
   Lad os se om Dronningen går på pension, som fx i Holland. Jeg tvivler, men det ville sikkert være godt at indføre et sådan princip i Kongehuset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *