Overskriften er bevidst valgt.
Hvilken julevin? er et godt spørgsmål, idet det ikke er den letteste sag i verden at finde frem til hvilken vin der vil stå sig godt til andestegen med tilbehør juleaften.
Hvilken vin! er et godt udråb når man har smagt de tre afbillede vine til andestegen med tilbehør.
Hvordan gik det da?
Andesteg med tilbehør indebærer at der er sure asier og agurker, sødfrisk ribsgele og syrligsød hjemmelavet rødkål samt en let sødlig sovs til anden.
Den kombination indebærer at man ikke kan finde en rødvin der passer – stort set. Ganske på samme måde som det er umuiligt at finde en rødvin der passer til Waldorfsalat.
Der skal derfor en hvidvin til – og den skal være en tysk.
Baroloen blev betegnet som rå. Den var ganske vist trukket op kl. 13 og en sjat hældt af så iltningsoverfladen var større. Det var slet ikke nok. Den skulle enten have været pladret om i en karafel eller åbnet lillejuleaften. Den var uegnet til julemiddagen.
Amaronen var lidt mere fremkommelig med dens sødlige fravær af syrlighed, men langt fra optimal.
Gunderlochs Nackenheim Rothenberg Riesling Auslese 1995 var den suveræne vin til julemiddagen. Det var alle enige om, måske var den lidt for sød, men den matchede fint ingredienserne i maden.
Men – som det blev sagt – der hører rødvin til julemaden.
Og sådan har vi vores fordomme om vin.